Nová čísla: Pane Okamuro, nekoukejte. Pane Babiši, je to dobré

28.05.2014 13:56

Prudký pokles popularity zaznamenává hnutí Úsvit Tomio Okamury. Kdyby se v současnosti konaly sněmovní volby, jeho kandidáti by se vůbec do sněmovny nedostali. Naopak by uspěli jejich konkurenti ze Strany zelených. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury ppm factum research, který probíhal ve dnech 15.-26. května na reprezentativním vzorku 970 občanů ČR starších osmnácti let.

Nová čísla: Pane Okamuro, nekoukejte. Pane Babiši, je to dobré
Foto: ppm factum
Popisek: ppm factum

Průzkum také potvrdil stabilní oblibu hnutí ANO miliardáře a ministra financí Andreje Babiše, které by získalo 22,5 %. Na druhém místě s 19,4 % skončila sociální demokracie, na třetím KSČM s 15,7 %. Následuje TOP 09 a STAN (9,9 %), ODS (7,6 %) a KDU-ČSL (6,5 %). Nově by se do sněmovny dostala Strana zelených, která by získala 5,2 % hlasů. Její poslanci by vystřídali Úsvit přímé demokracie, kterému průzkum přisuzuje jen 2,9 % odevzdaných hlasů. Nepatrně lepší výsledek by dokonce získali Piráti (3 %). Ostatní strany by nepřekročily dvouprocentní hranici.

Celý průzkum ZDE

Největší propad obliby postihl hnutí Úsvit

Oproti výsledkům sněmovních voleb loni v říjnu posiluje hnutí ANO o čtyři procentní body, Strana zelených (o dva procentní body) a KSČM (o necelý jeden procentní bod). Naopak TOP 09 klesá o přibližně dva procentní body, ČSSD klesá o jeden procentní bod. Největší propad ale zaznamenává hnutí Úsvit, a to o celé čtyři procentní body.

Po přepočtu volebních výsledků na mandáty by jich ANO získalo 59, ČSSD 48, KSČM 39, TOP 09 20, ODS 16, KDU-ČSL 12 a Strana zelených by získala 6 mandátů.

Volební účast by podle průzkumu dosáhla 47 %, ochota jít volit do sněmovny je tedy nižší, než byla v polovině října 2013, kdy se voleb do dolní komory parlamentu zúčastnilo 59,5 % oprávněných voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…