Nová éra, ohlásila Černochová. Superstíhačky mají českému průmyslu přifouknout 15 miliard

01.02.2024 16:47 | Monitoring

Český letecký průmysl otevírá novou kapitolu s nedávno podepsaným historickým memorandem o nákupu 24 letounů páté generace F-35 od Spojených států amerických. Tato dohoda má nejen posílit bezpečnost České republiky, ale také otevírá nové obchodní příležitosti pro český letecký průmysl.

Nová éra, ohlásila Černochová. Superstíhačky mají českému průmyslu přifouknout 15 miliard
Foto: Lockheed Martin
Popisek: Letouny F-35

Podle představitelů české armády nákup stíhaček F-35 znamená modernizaci českých ozbrojených sil a současně poskytuje impulz českému průmyslu. Průmyslová spolupráce, uzavřená s hodnotou 15,3 miliardy korun, bude mít zásadní vliv také na konkurenceschopnost českého průmyslu v mezinárodním měřítku. Navíc tato dohoda vytváří prostor také pro inovace a další technologický rozvoj. 
 
„Touto mezivládní dohodou vstupuje naše země a také armáda do nové éry. Do éry, kdy se nejenom vojáky, ale už i moderní technikou řadíme do první ligy evropských členů NATO. Stroje páté generace jsou totiž páteřním letounem Severoatlantické aliance,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 
 

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32494 lidí
Nedílnou součástí kontraktu je také dojednaná průmyslová spolupráce, která byla smluvně uzavřena v minulém týdnu, a to vrchní ředitelkou sekce průmyslové spolupráce Radkou Konderlovou. Připraveno je jedenáct projektů se společností Lockheed Martin a tři projekty s firmou Pratt&Whitney, a to v hodnotě 15,3 miliardy korun. Podílet se na nich bude třináct českých podniků a univerzit. Ty se zapojí ve čtyřech oblastech: výroba komponent, výzkum a vývoj, pilotní výcvik a údržba, servis a opravy F-35.
 
Jednou ze zapojených společností bude také Aero Vodochody, které se s více než stoletou historií stalo symbolem českého leteckého průmyslu. „Můžeme potvrdit zapojení AERO Vodochody AEROSPACE a.s. do projektů průmyslové spolupráce, týkají se oblastí vývoje a výroby pro společnost Lockheed Martin,“ uvedla Radka Černá, tisková mluvčí letecké továrny. 
 
„Výcvikový systém L-39NG je vhodný pro komplexní a nákladově efektivní výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace, jako jsou například letouny F-16 a F-35. Aero uzavřelo v roce 2022 smlouvu na nákup čtyř letounů L-39NG ve cvičné verzi pro státní podnik LOM PRAHA, který zajišťuje prostřednictvím Centra leteckého výcviku v Pardubicích výcvik pilotů Armády České republiky,“ přiblížila podrobnosti mluvčí. 
 
Podle jejích slov přechod z L-39 Albatros na L-39NG zajišťuje kontinuitu výcviku pilotů. „Letoun L-39NG na L-39 Albatros navazuje a bere z něj to nejlepší, vynikající letové vlastnosti, spolehlivost a bezpečnost. Představuje však výraznou modernizaci a vylepšení výcvikových schopností pilotů. Výrazně také navyšuje kapacity výcviku a zefektivňuje jej právě pro přípravu pilotů letounů čtvrté a páté generace,“ dodala Radka Černá. 
 
Rozhodnutí vlády nakoupit americké stíhačky přivítali také představitelé české armády. „Systém F-35 je jediný, s nímž můžeme obstát na bojištích budoucnosti a který zároveň bude zárukou, že se v případě potřeby dokážeme společně s našimi spojenci efektivně bránit vnější agresi,“ řekl generálporučík Karel Řehka, náčelník Generálního štábu Armády České republiky. 
 
Podle jeho slov v této souvislosti vznikla také dohoda se sousedním Německem na společném výcviku pilotů obou armád. „To přispěje nejen k posílení obranných kapacit obou zemí, ale také k lepší koordinaci a efektivitě mezinárodních operací. Společné cvičení pilotů našich armád je klíčovým krokem k dosažení špičkových schopností a zkušeností v boji,“ zdůraznil důležitost společného cvičení pilotů obou armád generálporučík Ingo Gerhartz, velitel Luftwaffe. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Útočná letadla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 01.02.2024 17:48:08
na obranu republiky !? Na to musel přijít opravdu borec .

|  11 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…