Nová kancléřka se chce sejít i s bývalými zaměstnanci Hradu. „Nechtějí se vrátit, ale nabízejí informace“

16.02.2023 16:38

Budoucí nová hradní kancléřka Jana Vohralíková byla hostem pořadu 360 stupňů na CNN Prima NEWS. V pořadu moderátora Michala Půra avizovala, že odmítá srovnání s jejím předchůdcem Vratislavem Mynářem, i roli celebrity. Svoji roli vidí spíše manažerskou, a pokud bude třeba, je ochotna žebrat u politiků o peníze na provoz hradní administrativy. Zaručila se i za otevření Pražského hradu veřejnosti.

Nová kancléřka se chce sejít i s bývalými zaměstnanci Hradu. „Nechtějí se vrátit, ale nabízejí informace“
Foto: Hana Brožková
Popisek: Při slavnostním střídání stráží byla k vyjádření solidarity s Ukrajinou na I. nádvoří Pražského hradu vyvěšena vlajka Ukrajiny

Na úvod rozhovoru na CNN Prima NEWS ale Jana Vohralíková zmínila, že stále ještě pracuje v Senátu pro jeho předsedu Miloše Vyskočila a její hradní angažmá tedy ještě oficiálně nezačalo.

Podle jejích slov na ní žádní kostlivci zatím z hradních skříní nevypadly, nebyl na to čas.

Se svým předchůdcem Mynářem prý jednala pouze o předávání smluv ohledně angažmá nových lidí a výpovědních lhůt těch stávajících a o proběhlých hradních kontrolách.

Řeč přišla i na inauguraci. Bude se nějak lišit od té minulé?

Základem hostů jsou podle Vohralíkové poslanci a senátoři, těch tedy může být až 280 a navíc přibydou zástupci církví, univerzit, veřejných institucí apod. Hostů může prý být až 800 a seznam se nyní vytváří.

O tom, zda bude, či nebude často vídána na veřejnosti, má Vohralíková jasno. Nechce v tomto směru následovat svého předchůdce, je si ale vědoma toho, že se pozornosti médií nevyhne.

„Když se mě novináři ptali, v čem bych chtěla být jiná oproti Vratislavu Mynářovi, říkala jsem, že nechci být celebrita, protože on tak zvenku někdy vypadal. Kancléř nemá být celebrita, ale manažer, který má postavit profesionální úřad,“ řekla Vohralíková v pořadu 360° s tím, že hradní kancléř se pozornosti médií zcela nevyhne.

Co se týká hradního rozpočtu, který byl v minulosti předmětem mnoha dohadů, kontroverzí, či škrtů, Vohralíková přesně neví, čeho se krácení rozpočtu v minulosti týkalo.

„Je pravda, že existují dvě příspěvkové organizace, které dostávají finance od kanceláře Pražského hradu, a otázka je, jestli se to nedá vyrovnat z nich. Tam nepochybně probíhá nějaká hospodářská činnost, kde může být prostor na to si saturovat krácení rozpočtu. Ale o tom, jak to bude, bych teď opravdu nechtěla spekulovat,“ uvedla Vohralíková s tím, že ve stavu nejvyšší nouze je připravena jít za politiky do rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny a žebrat o peníze.

K personální situaci a současnému obsazení hradních funkcí Vohralíková uvedla, že z veřejných zdrojů je známo, že někteří lidé odcházejí.

„Ale my nevíme, za jakých podmínek – jestli s odstupnými nebo nějakými odměnami. To zjistím až ve chvíli, kdy kancelář převezmu,“ dodala Vohralíková.

Rozhovor se pak stočil na výběr nových kolegů a také na to, že někteří klíčoví lidé z hradního angažmá odešli.

„Nechtějí se vrátit,“ zeptal se Michal Půr.

„Vrátit se nechtějí, ale nabízejí informace,“ sdělila Vohralíková s tím, že později si s nimi sedne a bude s relevantními informacemi pracovat.

K výběru nových pracovníků uvádí Vohralíková jen to, že nemá žádné vnitřní informace z hradu, kdo končí a kdy a že se s potenciálními kolegy schází a ptá se, jak by reagovali na nabídku zaměstnání.

Co se týče kontroly NBÚ, která na Hradě proběhla nedávno, vyžádala si Vohralíková na Mynářovi časový sled kontrol a jejich obsah i zprávy z kontrol které již proběhly.

Zda jí tyto materiály Mynář předá, není jisté.

„Řekl mi, že má připraven stoh dokumentů, které mi předá,“ uvedla budoucí kancléřka a tím, že ale neví, co je obsahem.

Moderátor následně zmínil i další velké téma a to je zpřístupnění Hradu veřejnosti. Podle něj se do toho zainteresovaným lidem, včetně ministra vnitra, moc nechce.

Prvním krokem ke zlepšení přístupu veřejnosti na Pražský hrad bude podle Vohralíkové právě zrušení vojenská přehlídky v rámci inaugurace. Ta nebude právě proto, aby se veřejnost dostala až na třetí nádvoří.

Jednat o úplném otevření hradu bude příští hradní garnitura s Vítem Rakušanem a dalšími.

Proč je hrad uzavřen Vohralíková neví, ale domnívá se, že je to na základě nějakého zadání z minulosti, které hodlá nový prezident zrušit a Hrad zpřístupnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…