Nová migrační krize? Zahradil slyšel hrozné věci. Okupace Ukrajiny má další rozměr

23.03.2022 20:20 | Ze sítí

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) poukázal na další znepokojivé dopady války na Ukrajině, se kterými byl obeznámen přímo v europarlamentu. V budoucnu mohou značit masivní příval migrační vlny přes Středozemní moře do Evropy. Lidé mu vyčetli, že k těmto zjištěním není Evropský parlament ani potřeba, jiní vyzývali členské státy Severoatlantické aliance k zásahu proti Rusku okupujícímu ukrajinské území.

Nová migrační krize? Zahradil slyšel hrozné věci. Okupace Ukrajiny má další rozměr
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Zahradil si dnes v Bruselu vyposlechl slova nizozemského farmáře, který promluvil o dominovém efektu rusko-ukrajinského konfliktu. „Dnes nás v Evropském parlamentu, na zasedání naší frakce ECR, navštívil nizozemský farmář Kees Huizinga. Na Ukrajině podniká dvacet let, hospodaří na 15 000 hektarů, mluví ukrajinsky i rusky. Zastupuje Ukrajinskou zemědělskou asociaci.

Toto nám sdělil: export obilí, kukuřice, slunečnicového oleje a dalších produktů z Ukrajiny je válkou přerušen. Tento ukrajinský export je klíčový zejména pro Střední východ a severní Afriku, kam směřuje námořními cestami přes Černé moře,“ přibližuje ve svém facebookovém příspěvku Zahradil problematiku.

V důsledku přerušení exportu už teď vyskočily zejména ceny běžného pečiva na několikanásobek, což tvrdě dopadá na široké vrstvy obyvatel.

Pokud válka neskončí v řádu týdnů, nebudou prý moci ukrajinští farmáři zasít (v květnu už je pozdě), takže celá zemědělská sezóna 2022 bude ztracena, propad produkce a následného exportu bude dramatický.

Pakliže budou válkou poškozeny i ukrajinské nákladní přístavy, bude třeba hledat alternativní dopravní cesty (železnice, kamiony), které ovšem kapacitně nemohou dostačovat.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

V konečném výsledku se celá situace v Evropě může projevit nebývalou migrační krizí. „Válka způsobuje růst cen obilí a dalších plodin na světových trzích, což může drtivě dopadnout především na země Středního východu a severní Afriky, závislé na dovozu z Ukrajiny (ale i z Ruska).

Hrozí tam nedostatek potravin, nebo dokonce lokální hladomory. To může odstartovat nejen nepokoje a nestabilitu, ale i další migrační vlny přes Středozemní moře do Evropy,“ upozorňuje závěrem Zahradil.

Takové zjištění lze udělat vlastní základní analýzou, psali až výsměšně diskutéři Zahradilovi.

„Já si myslím, že bez toho farmáře v EP by to asi nikoho nenapadlo. A vůbec nikoho na světě. Bomba objev! Proto máme EP,“ rýpl si do politika Slavomír Kuranda. V tomto duchu se vyjádřilo ještě několik komentujících.

Jiní v této hrozbě spatřovali pádný důvod zakročit proti Rusku silou. „I proto už by z Ukrajiny mělo NATO Rusy vypráskat. Ve svém vlastním zájmu – po masivní imigrační vlně z Afriky a Arábie, myslím, nikdo úplně netouží,“ vyjádřil se Pavel Zahradník.

Další v těchto souvislostech zalitovali nad přístupem české vlády a její politikou potravinové soběstačnosti. „A zde vláda odmítá byť jen omezit vývoz pšenice či jiných potravin, že prý ‚svobodný trh‘, takže tady budeme umírat hlady nebo platit za chleba stovku či víc, zatímco si Fiala a spol. budou chrochtat, jak je ten ‚svobodný trh‘ super,“ dodal přispěvatel Vojtěch Růžek.

Zazněly i teze, že nejlepší by bylo válku ukončit neutralitou Ukrajiny. „Tak to by stačilo místo posílání zbraní se zasadit spíše politicky, ne? Ať Ukrajina podepíše co nejdříve, že bude neutrální, a je klid. Nevím, co na tom prodlužujete? Fiala tam mele nesmysly,“ rozčílil se David Rys.

„Už teď je u nás několik set tisíc imigrantů, takže pokud se dají do pohybu migranti z Afriky a z Asie, k nám už se opravdu nevejdou,“ objevily se oprávněné obavy ze strany Hynka Skřivánka.

Do České republiky přišlo z Ukrajiny od zahájení ruské vojenské invaze zatím kolem 300 tisíc běženců. Váda očekává, že další přijdou, kolik jich je ochotna ještě přijmout, zatím slovy ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) neví. Už nyní ukrajinští utečenci naplnili absorpční kapacity České republiky. Ta se s žádostí o pomoc s běženci obrátila na Evropu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…