Nová ,,oběť”: Za Koudelku, je v nebezpečí, volá Milion chvilek

25.05.2021 7:21

Spolek Milion chvilek pro demokracii v neděli uspořádal demonstraci na podporu odcházejícího nejvyššího státního zástupce a proti stávající ministryni spravedlnosti za hnutí ANO Marii Benešové. Té demonstrující vzkázali, že necouvnou od protestů, dokud nezmizí z ministerstva. Podle demonstrantů hrozí, že „ta hradní parta napáchat ještě hodně zla“. Milion chvilek se také důrazně zastal šéfa BIS Michala Koudelky proti prezidentovi Miloši Zemanovi. To je podle demonstrantů největší nepřítel českých tajných služeb.

Nová ,,oběť”: Za Koudelku, je v nebezpečí, volá Milion chvilek
Foto: Repro ČT24
Popisek: Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii

Milion chvilek pro demokracii v závěru týdne oznámil, že nadále požaduje odchod ministryně spravedlnosti Marie Benešové z vlády. Tento požadavek se opakuje od chvíle, co se Benešová stála ministryní v Babišově vládě. Demonstranti již při jejím nástupu na konci dubna 2019 vyjadřovali obavy, že se bude snažit českou justici ovlivňovat. Ať už v kauze předsedy vlády Babiše a jeho firmy Čapí hnízdo, dočasně odložené v premiérově svěřeneckém fondu, i v jiných.

Na konci května 2021 spolek Milion chvilek svůj požadavek zopakoval a dal jasně najevo, že od něj necouvne.

„Čeká nás do voleb ještě dlouhá cesta. Věříme ale, že pokud vytrváme a necouvneme, bude úspěšná. Další krok na této cestě můžeme udělat už příští čtvrtek při demonstracích po celé republice NECOUVNEME 2 - Jsme po celé republice. I nadále požadujeme demisi Marie Benešové a také to, aby nového nejvyššího státního zástupce vybírala nová vláda po volbách, ne ta současná - zaujatá. Pokud ministryně Benešová neodstoupí, projdeme se 1. června pod okny ministerstva spravedlnosti při NECOUVNEME 3 - Pochod za spravedlivou vládu,“ oznámili demonstranti na Václavském náměstí v Praze s tím, že se pokusí justici uchránit za každou cenu.

„Do voleb může ta hradní parta napáchat ještě hodně zla, kterému musíme zabránit teď. Ale aby se tohle už nikdy neopakovalo ani po dalších volbách, k tomu slouží Výzva demokratickým stranám od Milionu chvilek, tak ji podepište,” prohlásila Adéla Elbel na demonstraci NECOUVNEME - Justici nedáme.  

Milion chvilek pro demokracii

Milion chvilek pro demokracii

Na akci zazněl také požadavek, aby demokratické strany jasně a nahlas řekly, že po volbách nebudou spolupracovat s extremistickými politickými stranami.

Ale nezůstalo jen u toho. Demonstranti také důrazně požadovali, aby nového nejvyššího státního zástupce vybrala až nová vláda, která vzejde z letošních podzimních sněmovních voleb a nikoli ještě vláda Andreje Babiše, které by návrh na nejvyššího státního zástupce předložila právě Marie Benešová.    

„Marie Benešová ze svého postu ministryně spravedlnosti nadále ohrožuje nezávislost justice a tím i demokracie. Prezidentova osobní kamarádka vyštípala nejvyššího státního zástupce, a už už se porozhlíží po pohodlném nástupci. Toho by na její návrh jmenovala vláda Andreje Babiše, a právě Babiš má notný zájem na tom, aby nejvyšší státní zástupce skákal podle toho, jak premiér potažmo prezident píská. Tento obrovský střet zájmů je nepřípustný!“ zdůrazňují demonstranti.

Milion chvilek pro demokracii

Pozornost spolku Milion chvilek pro demokracii upoutala i snaha Babišovy vlády obsadit kontrolní komisi pro dohled nad prací tajných služeb. Komise vznikla na základě novely zákony z roku 2018, ale vláda si více než dva roky této komise nevšímala. Obsadit ji chce až těsně před volbami. Členové komise by příštích pět let byli téměř neodvolatelní a mohli by nahlížet do živých spisů z operací tajných služeb.

„Mezi nominanty do tohoto orgánu se vyskytuje např. šéf prezidentovy legislativy. A jak známo, většího nepřítele českých tajných služeb, než je náš současný prezident, bychom hledali jen těžko. Dokazuje nám to svými opakovanými útoky směřovanými především na BIS. Svého zástupce mezi nominovanými má i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Ano, ten, který dodnes není schopen vysvětlit svou plánovanou cestu do Moskvy. Navíc nesmíme zapomenout, že v čele vlády stále stojí trestně stíhaný premiér. Ani on by tedy neměl nominovat nikoho, kdo bude kontrolovat české tajné služby,“ uvedl Milion chvilek pro demokracii.     

„Veřejnost potřebuje, aby tajné služby kontrolovali důvěryhodní lidé. To však tito nominanti ani zdaleka nejsou. Je nepřípustné, aby je tam dosazovala tato vláda, která se důvěryhodností sama pyšnit nemůže. Navíc jen pár měsíců před volbami... Představitelé vlády a Hradu si asi během pandemie zvykli, že si mohou dělat, co se jim zlíbí,“ dodali členové spolku.

Milion chvilek pro demokracii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…