Nováček ve vedení ODS místo Vystrčila: Pamětník zlatých časů, náměstek u Langera i Kalouska

09.04.2022 21:52

Opět bez ženy. Vedení Občanské demokratické strany je kompletní – po zvolení šéfa Petra Fialy a prvního místopředsedy Zbyňka Stanjury byli zvoleni i místopředsedové. Ale zástupkyni něžného pohlaví nenajdete. Píše o tom CNN Prima NEWS.

Nováček ve vedení ODS místo Vystrčila: Pamětník zlatých časů, náměstek u Langera i Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: 30. kongres ODS v hale O2 Universum

O čtyři místa řadových místopředsedů se ucházela čtveřice kandidátů. Kromě Martina Baxy, Martina Kupky a Alexandra Vondry, kteří posty obhajovali, kandidoval také pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Všichni čtyři kandidáti byli zvoleni: ministr kultury Martin Baxa se ziskem 425 hlasů, ministr dopravy Martin Kupka se ziskem 470 hlasů, europoslanec Alexandr Vondra se ziskem 482 hlasů a Zdeněk Zajíček se ziskem 458 hlasů. Celkem bylo odevzdáno 518 platných hlasovacích lístků.

Martin Baxa po zvolení nastínil svůj cíl v nově zvoleném předsednictvu: „Děkuji delegátům za důvěru. Ve vedení se budu chtít kromě vládních záležitostí věnovat také přípravě na komunální volby. Máme po celé zemi tisíce výborných zastupitelů a stovky skvělých starostů. Na podzim jich můžeme mít ještě mnohem více. Na české scéně není žádná politická síla, která by více než my aspirovala na pozici jedničky v komunální politice.“

„Děkuji za velkou podporu delegátům! Moc rád se budu podílet na další práci politické strany, která má i v těžkých dobách na prvním místě odpovědnost a službu veřejnosti,“ dodal Kupka.

„Rád bych poděkoval delegátům za důvěru. Chci usilovat o domácí soudržnost, bezpečnostní odolnost a sounáležitost Západu – to jsou klíčové politické cíle, které musíme sledovat a prosazovat,“ doplnil Alexandr Vondra.

„Je pro mě velkou ctí, že jsem byl zvolen do nejvyššího vedení občanských demokratů v čele s Petrem Fialou. Nabídl jsem delegátům, že kromě práce v oblasti digitalizace, legislativy a podpory podnikání převezmu svůj díl odpovědnosti v pomyslné záloze, ať již při přípravě podzimních komunálních a senátních voleb, ve vnitrostranické komunikaci nebo v oblasti vzdělávání. Je to pro mě nová výzva, kterou po třiceti letech v ODS přijímám s veškerým respektem a pokorou,“ uzavřel Zdeněk Zajíček, jenž je jedním z veteránů pražské ODS. Prosadil se v Praze devadesátých let, v časech, kdy se vtipkovalo, že v tomto městě dokáže získat mandát i Klausova tenisová raketa.

Někdejší ministerský úředník zde byl v roce 1996 zvolen poslancem. Pak se zaměřil na pražský komunál, za Jana Kasla a Igora Němce působil jako ředitel magistrátu. V roce 2006 nastoupil s Ivanem Langerem jako náměstek na Ministerstvo vnitra, byl velkým propagátorem projektu CzechPOINT. V dalším volebním období byl náměstkem na financích u Miroslava Kalouska. Vždy byl považován za experta na IT služby pro státní správu a veřejné zakázky v této oblasti. Stabilně je pražským komunálním politikem, ať na „velkém“ magistrátě, nebo v městské části Praha-Řeporyje. Jeho manželka Renata Zajíčková je současně poslankyní a starostkou Prahy 5. Zajíček, předseda zastupitelského klubu, je považován za jednoho z nejvlivnějších pražských ódéesáků.

Do vedení letos nekandidoval šéf Senátu Miloš Vystrčil, nominaci měl i senátor Tomáš Goláň, ten se jí ale vzdal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…