Nové podrobnosti o masakru v Mnichově. Střelec byl z Íránu, spekuluje se o vlivu Islámského státu

23.07.2016 7:23

Teroristé dorazili do bavorské metropole Mnichova. V pátek v podvečer tam osmnáctiletý mladík íránského původu postřílel v obchodním centru devět lidí, dalších 21 bylo zraněno. Kvůli tomu bylo uzavřené prakticky celé centrum bavorské metropole a policejní manévry trvaly dlouho do noci.

Nové podrobnosti o masakru v Mnichově. Střelec byl z Íránu, spekuluje se o vlivu Islámského státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

V jednom z mnichovských nákupních center – Olympia Einkaufszentrum poblíž tamního Olympijského stadionu – došlo v pátek před osmnáctou hodinou ke střelbě. Podle některých zdrojů se střelba poprvé ozvala v provozovně řetězce McDonald's, tuto verzi poté potvrdila i policie.

Uzavřený prostor se postupně rozšiřoval na celé centrum Mnichova, později policie dokonce požádala, aby lidé uvolnili dálnice vedoucí z Mnichova. V Mnichově byla zastavena veškerá doprava, později dokonce i veškerá vlaková doprava do Mnichova. Důvodem byl fakt, že se policistům dlouho nedařilo střelce chytit. Dokonce se ve čtvrt na deset, tři a půl hodiny po začátků útoku, ještě nevědělo, kolik útočníků bylo. Později se spekulovalo o třech útočnících, nakonec policie v noci oznámila, že střelec byl pouze jeden.

Rovněž informace o počtu mrtvých se různily. První odhady se v nejrůznějších zdrojích lišily od jednoho mrtvého až po patnáct. Nakonec policie potvrdila devět mrtvých a 21 zraněných. Mezi nimi bohužel i děti a mladiství.

Svědek popisuje útok v Mnichově:

Policie podnikla rozsáhlou operaci a požádala občany, aby zůstali doma a nesdíleli na sociálních sítích informace o pohybech policistů, neboť tak prozrazují útočníkovi či dokonce více útočníkům taktiku zásahu bezpečnostních složek. Později je žádala, aby na sociálních sítích o akci nespekulovali vůbec. Před devátou hodinou večer prohlásila útok za teroristický. Na internetu se začaly šířit spekulace, že útok byl „velmi pravděpodobně“ navázán na Islámský stát.

V průběhu noci přicházely další informace o průběhu celého masakru. Především se diskutovalo o motivacích pachatele. Během večera se šířila zpráva, že útočník měl mezi střelbou křičet „smrt cizincům“ (bylo připomínáno, že čin se stal přesně na páté výročí řádění Anderse Breivika v Norsku), tato informace však později byla popřena. Policie v noci informovala, že mělo jít o osmnáctiletého Němce íránského původu. Policie však v tiskové zprávě vehementně zdůrazňovala, že nebyl žadatelem o azyl.

Jak zrekonstruoval deník Süddeutsche Zeitung, začal kolem sebe pálit v restauraci McDonald's, ale posléze vyběhl ven, přeběhl přes ulici a vnikl do obchodního centra Olympia, kde pokračoval v palbě z dlouhé zbraně. Nakonec zastřelil sám sebe.

Vzhledem k nejasnostem o počtu útočníků byla dlouho aktuální možnost, že útočníci prchají. Spekulovalo se dokonce o pokračování střelby na Karlově náměstí několik kilometrů od obchodního centra, či na jiných místech. Proto v centru bavorské metropole dlouho probíhala velká policejní akce, která se postupem času rozšířila dokonce i na dálnice vedoucí z Mnichova. Občanům bylo doporučeno nevycházet, po celém Mnichově se rušily veřejné akce. Nejezdila hromadná doprava, odkloněny byly i všechny vlaky do Mnichova.

CELÁ ZPRÁVA SÜDDEUTSCHE ZEITUNG V ORIGINÁLE

Chovanec uklidňoval

Vzhledem k blízkosti Mnichova u českých hranic se objevily obavy i u nás. Ministr vnitra Milan Chovanec poprvé uklidňoval veřejnost prostřednictvím České televize po dvacáté hodině. „Česká policie přesto posiluje výkon služby a dohodli jsme se, že je zapotřebí posílit službu na česko-německém pomezí, kdyby se některý z útočníků rozhodl přejít do České republiky. Ale zdůrazňuji, že o tomto žádné informace nemáme. Tato pravděpodobnost je velmi velmi malá,“ uvedl. „Jsme připraveni udělat maximum pro bezpečnost občanů České republiky,“ ujistil poté.

Policejní prezident Tomáš Tuhý později uvedl, že policie je připravena v případě změny okolností reagovat. „V případě, že dojde k jakémukoliv vývoji či ke změně bezpečnostní situace, jsme připraveni okamžitě reagovat a zajistit bezpečnost občanů České republiky,“ ujistil.

Objevily se však i výzvy k ostřejšímu postupu, například k uzavření hranic s Bavorskem. K tomu ministra vyzýval například europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Ministr vnitra Milan Chovanec pak vystoupil i v Událostech, komentářích, kde se vyjádřil ke v té době aktuální informaci o střelci, útočícím na cizince. „Podle mého názoru nemůže být náhoda, že k útoku došlo přesně v den pátého výročí útoku Anderse Breivika. Pokud to je jen náhoda, tak je to obrovská náhoda,“ řekl ministr.

Na hranicích s Bavorskem byly údajně v průběhu pátečního večera prováděny namátkové kontroly.

Kde je Merkelová?

V Německu byla situace dlouho nejasná. Do Mnichova měly být svolávány policejní posily z celého Bavorska a dokonce i z dalších spolkových zemí. Bavorské orgány o situaci poměrně čile komunikovaly, což kontrastovalo s mlčením spolkové německé vlády v Berlíně.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére se o situaci několik hodin vůbec nedozvěděl, protože právě letěl na návštěvu USA. Po dosednutí okamžitě přikázal obrátit letadlo zpátky. Nevyjádřila se ani kancléřka Angela Merkelová. Ta ani nedorazila do krizového štábu, zřízeného na spolkovém kancléřství. Ještě o půlnoci o ní nebylo známo více, než že „je na neznámém místě“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…