Nové povstání umělců proti Zemanovi: Marta Kubišová, Ivan Trojan, Táňa Fischerová, Aňa Geislerová...

20.02.2017 9:05

Za záchranu posledních výsep divoké přírody nyní bojují čeští umělci. Vyjadřují se tak k zítřejšímu rozhodování Sněmovny, která by měla říci, zda zachová člověkem neporušené zbytky národních parků, nebo zda projde senátní úprava, jež je trnem v oku kritiků, neboť prý vzácná území ohrozí. Prezident Miloš Zeman je na straně Senátu a bojuje za větší práva obcí v národních parcích. Píší o tom Lidové noviny.

Nové povstání umělců proti Zemanovi: Marta Kubišová, Ivan Trojan, Táňa Fischerová, Aňa Geislerová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronesl projev na sjezdu SPO

Na stranu národních parků se postavily například zpěvačka Marta Kubišová, herečky Ivana Jirešová, Tereza Kostková, Linda Rybová, Táňa Fischerová, Aňa Geislerová, herci Pavel Nový, Ivan Trojan či zpěváci Dan Bárta a Matěj Ruppert. Podle Ivany Jirešové by například vědomým zničením kořenů byla zničena i šance vyrůst. „Když si zabereme půdu, ztratíme půdu pod nohama už docela,“ dodala Kostková.

K známým osobnostem se přidávají i občané, kteří chtějí vyjádřit svůj názor zítra u vchodu do Sněmovny. Mezi poslance zavítá i hlava státu. Ta má však opačný názor než umělci a chce prosadit senátní novelu. Zemana v jeho postoji nezviklal ani rozhovor s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO).  

„Dokázal jsem mu argumentovat, proč poslaneckou verzi považuji za zásadní. Senátní verze by byla opravdu velmi komplikující až zničující pro národní parky – zaváděla by výrazný právní chaos,“ řekl Brabec s tím, že senátní verze by mohla zapříčinit konec národních parků.
 
I přesto však prezident trvá na svém – rozvoj obcí, jež stojí uvnitř národních parků, je podle něj důležitý. Stejně jako rozšiřování turistického ruchu v oblastech s nedotčenou přírodou. Netají se tím, že v případě, pokud projde sněmovní verze, bude ji vetovat. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…