Nové průzkumy naznačily, že Řekové jsou před referendem rozděleni

03.07.2015 10:58

Nejnovější průzkumy veřejného mínění v Řecku ukazují, že nedělní referendum o podmínkách, které mezinárodní věřitelé spojují s poskytnutím další finanční pomoci zadlužené zemi, bude zřejmě vyrovnané. Pro návrh věřitelů, který počítá s úspornými reformami, se vyslovilo o něco více lidí než pro opačnou možnost. Skoro 12 procent oslovených ale zatím nebylo rozhodnuto, ukazují výsledky ankety, kterou uskutečnil řecký institut ALCO. Podle jiného průzkumu pro agenturu Bloomberg News by s nepatrným náskokem zvítězilo „ne“. Vysoký představitel Evropské komise uvedl, že otázka, která bude zřejmě Řekům v chystaném referendu předložena, není fakticky ani právnicky správná.

Nové průzkumy naznačily, že Řekové jsou před referendem rozděleni
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Pro „ano“ se v průzkumu ALCO vyjádřilo 44,8 procenta respondentů, proti bylo 43,4 procenta. Nerozhodnutých zůstávalo zhruba 11,8 procenta, napsal list Etnos.

Naopak podle průzkumu, který si objednala zpravodajská agentura Bloomberg News, hodlalo 43 procent oslovených hlasovat pro „ne“ a 42,5 procenta pro možnost „ano“. V této anketě nedokázalo nebo nechtělo odpovědět skoro 15 procent respondentů. Naopak podpora setrvání Řecka v eurozóně byla podle tohoto průzkumu jednoznačná. Za nejlepší volbu pro budoucnost Řecka ji považovaly více než čtyři pětiny dotázaných. Pro návrat k národní měně bylo pouze 12 procent respondentů.

Pro odmítnutí podmínek věřitelů spojených s dalšími škrty a úspornými opatřeními je řecká levicová vláda, která doufá, že „ne“ zajistí silnější pozici při dalších jednáních. Podpora této možnosti ale od minulé soboty, kdy pro ni bylo 52 procent voličů, podle nové sondáže klesla, podotkl Bloomberg. V Řecku byly v pondělí z rozhodnutí vlády zavřeny banky a zavedena omezení pro pohyb kapitálu.

Neporušuje referendum ústavu?

Řecký premiér Alexis Tsipras se rozhodl vyhlásit referendum poté, co po pěti měsících nedospěl s mezinárodními věřitelskými institucemi k dohodě o další finanční pomoci výměnou za pokračující hospodářské reformy. O svém rozhodnutí informoval poté, co Řecko před týdnem odmítlo podmínky požadované věřiteli a žádalo o krátké prodloužení programu současného záchranného programu tak, aby platil v době, kdy by se mělo referendum konat. Ministři financí eurozóny ale v sobotu rozhodli o ukončení záchranného programu pro Řecko k 30. červnu. Program k tomu dni vypršel.

Na referendum někteří pohlíží jako na hlasování o dalším osudu Řecka v eurozóně. Evropští lídři a řecké hlavní opoziční strany vybízejí k podpoře „ano“. Mezi voliči ale panuje zmatení, napsala dnes agentura AP. Jedním z důvodů je i aktuální otázka, která by jim měla být předložena. Ta je formulována úřednickým jazykem na několika řádcích, přičemž ve výběru odpovědí se možnost „ne“ nachází před „ano“.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis německým médiím sdělil, že otázka, která má být Řekům v neděli předložena, není správná fakticky ani z právního hlediska. „Návrhy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, o kterých se má hlasovat, se odvolávají na úvěrový program, který mezitím vypršel,“ uvedl v dnes zveřejněném rozhovoru s listem Die Welt. „Euroskupina je nepřijala ani nezamítla. Také neodpovídají současnému stavu jednání,“ podotkl. Když premiér Tsipras referendum před zhruba týdnem oznamoval, „byli jsme pořád uprostřed jednání“, uvedl také Dombrovskis.

Řecký nejvyšší správní soud má dnes rozhodovat, zda referendum neporušuje ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…