Nové významné dny by měly připomínat Osvětim a druhý odboj

22.01.2017 6:21

Mezi významné dny by se mohly nově zařadit 9. březen, kdy byl vyhlazen terezínský rodinný tábor v Osvětimi-Březince, a 18. červen jako připomínka posledního boje českých parašutistů, kteří našli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha úkryt v pražském pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje. Iniciativa na novelu zákona o státních svátcích vzniká v Poslanecké sněmovně. "Přišli s ní Robin Böhnisch a Karel Černý," řekl ČTK jejich stranický kolega Antonín Seďa (ČSSD).

Nové významné dny by měly připomínat Osvětim a druhý odboj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau

I když do konce mandátu Sněmovny zbývá devět měsíců, je podle Sedi reálné, že předlohu poslanci stihnou schválit. "Podpora je předjednaná a navrženo je projednání ve zrychleném režimu," uvedl Seďa.

Do seznamu významných dnů v zákoně o státních svátcích by měl být podle návrhu za 8. březen, tedy Mezinárodní den žen, vložen 9. březen jako Vyhlazení terezínského rodinného tábora v Auschwitz II - Birkenau. Po 10. červnu, kdy se připomíná Vyhlazení obce Lidice má následovat 18. červen - Den hrdinů druhého odboje.

Oba navržené dny si již nyní lidé připomínají spontánně. Například před dvěma lety byla v tento den na pražském nádraží Bubny odhalena socha Brána nenávratna jako připomínka židovských transportů. Při největší hromadné vraždě československých občanů během druhé světové války bylo v nacistickém koncentračním táboře v Osvětimi z 8. na 9. března 1944 zabito 3792 terezínských vězňů. Do Osvětimi přijelo v prosinci 1943 a v květnu 1944 několik velkých transportů z Terezína. Ze 17.500 vězňů rodinného tábora přežilo pouhých 1294. Z celého Československa, jehož předválečná židovská komunita čítala 350.000 lidí, zahynulo za války čtvrt milionu Židů.

Hrdinství sedmi československých parašutistů a památku obětí heydrichiády připomíná pravidelně mimo jiné pietní akt v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje. Od chvíle, kdy vojáci, mezi nimiž byla i dvojice atentátníků na zastupujícího říšského protektora, Jozef Gabčík a Jan Kubiš, padli v chrámové kryptě, uplyne letos 75 let. Dalších pět parašutistů se podílelo na přípravě, nebo chystali atentát na protektorátního ministra školství či měli za úkol dělat sabotážní akce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…