Novela změní systém neziskovek. Ten je teď neprůhledný

07.10.2012 19:08

Ministerstvo spravedlnosti chce udělat pořádek v nepřehledném systému neziskových organizací. Těch je zhruba sto tisíc a přerozdělují ročně miliardy korun od státu i soukromých dárců. Ne všechny ale fungují tak, jak by měly, například tají své sponzory. Jestli je neziskovka opravdu veřejně prospěšná, má podle ministerstva rozhodnout soud. Informuje o tom Česká televize.

Novela změní systém neziskovek. Ten je teď neprůhledný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Například Zuzana Paroubková, exmanželka bývalého premiéra, založila občanské sdružení na pomoc dětem, které koupilo a opravilo chalupu pro opuštěné děti v Krkonoších. Kdo daroval čtrnáct milionů korun však tajila.

"Paní Zuzana jedná o spolupráci s potenciálními sponzory, chata bude v provozu v lednu 2013," řekl ČT Jaroslav Syrový, spolupracovník Zuzany Paroubkové. "Problém Zuzany Paroubkové byl v tom, že sice bylo všechno podle zákona, ale z pohledu významné osobnosti by transparentnost měla být vyšší, protože se jedná o veřejně činnou osobu," uvedl Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací.

Nový zákon z dílny ministerstva spravedlnosti má udělat mezi neziskovkami pořádek. Ty poctivé získají status veřejné prospěšnosti. Poctivost znamená především odkrýt financování a doložit, že prospěšnou činnost vykonává alespoň dva roky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…