Noví soudruzi v elegantním balení. Komentátorka našla vzor našich Pirátů v knize pojednávající o SSSR

06.04.2019 15:53

Komentátorka Karolina Stonjeková se zaměřila na nápad pirátského primátora Prahy Zdeňka Hřiba – šmírovat majitele prázdných bytů prostřednictvím údajů z jejich elektroměrů a následně je zdanit. Minulost se nenápadně vrací, bije na poplach komentátorka. Jistou paralelu zde shledává s příběhem v novele Psí srdce od ruského spisovatele Michaila A. Bulgakova z roku 1925.

Noví soudruzi v elegantním balení. Komentátorka našla vzor našich Pirátů v knize pojednávající o SSSR
Foto: Repro XTV.cz
Popisek: Karolina Stonjeková

Novela spisovatele Bulgakova Psí srdce líčí osud profesora Preobraženského, který neuváženým chirurgickým experimentem udělá z milého toulavého pejska nepříjemného člověka, zarytého komunistu, který se po čase spolčí se soudruhy z domovního výboru a začne profesora terorizovat za to, že si dovolí obývat příliš velký byt. Útočí na něj a pravidelně ho navštěvují, aby mu důrazně vysvětlili, že užívá nadměrnou bytovou plochu, o kterou by se měl ve vyšším zájmu podělit. Až opětovná operace vše vyřeší a promění komunistu zpátky na mírumilovného psa.

Paralela Bulgakovovy novely s návrhem primátora Hřiba je podle Stonjekové zcela jasná. „Podobnost pirátského uvažování a dob minulých, které Psí srdce satiricky líčí, měla zarážet a varovat,“ je přesvědčena Stonjeková. A prý tím spíše, že po podpoře extremistů z centra Klinika se jedná již o druhý případ. „Zde dal představitel Pirátů jasně najevo, že tato strana si s nedotknutelností soukromého vlastnictví hlavu příliš neláme,“ míní.

U marginálního subjektu, balancujícího na hraně volitelnosti, by to nikoho dvakrát vzrušovat nemuselo. Ale u partaje, která je podle řady průzkumů druhou nejsilnější politickou silou v zemi, je to naopak. „Přinejmenším je to důvod ke znepokojení. A nic na tom nemění ani fakt, že po nátlaku koaličních partnerů z TOP 09 a z iniciativy Praha sobě nakonec Hřib od svého nápadu zatím ustoupil,“ doplnila komentátorka.

Původní text ZDE

Nic to prý nemění už proto, že daň z dlouhodobě neobydlených bytů je v programu Pirátů už od parlamentních voleb, takže jde o myšlenku, k níž se strana dlouhodobě hlásí. V Bulgakovově novele stačila jediná operace, aby bylo po problému; v tom už se ale podobnost příběhů rozchází.

V české politice prý bude potřeba daleko složitější operace k tomu, abychom problém odstranili. „Problém připustit si, že staří dobří komunisté jsou minulost, protože na scénu vstoupili noví soudruzi v mladém a elegantním balení,“ uzavirá Stonjeková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…