Novinář, který natáčí střety: Češi jsou proti Romům nastaveni negativně, v tom to vězí

11.07.2013 17:42

V Českých Budějovicích to vře. Tamní dění sleduje a natáčí o něm dokument novinář Jan Gebert. Byl mimo jiné svědkem nepokojů na sídlišti Máj. Podle dokumentaristy je problém daleko hlubší a je možné, že se podobné protesty objeví i v dalších českých městech.

Novinář, který natáčí střety: Češi jsou proti Romům nastaveni negativně, v tom to vězí
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

Podle Geberta se extremistům daří zažehnout jiskru incidentu i v místech, kde by to nikdo nečekal, například právě v Českých Budějovicích, které byly jasně inspirované tím, co se dělo v Duchcově. Uvedl to v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Evidentně prý neplatí, že by k nepokojům vedla pouze nízká ekonomická prosperita dané oblasti. Neplatí to ani v Duchcově, ani v Českých Budějovicích. Gebert vidí příčinu protiromských nálad všeobecně v tom, že česká společnost je vůči Romům nastavena negativně. To, že protesty na sebe berou podobu protiromského protestu je podle něj tím, že 'bojovat' proti Romům je něco jako vysílat komunikační kód, kterému všichni v zemi rozumějí, a je to dobrá příležitost pro ty, co chtějí něco sdělit, co chtějí být slyšeni.

Na budějovickém sídlišti žije asi 20 tisíc lidí, z toho asi 400 jsou Romové. Největší problém, který s nimi podle Geberta většinová společnost má, je to, že jsou hlučnější. Ale začalo se to nabalovat do většího protestu, kde vlajkovou lodí je bezpečnost. Ale ani policejní záznamy prý nenasvědčují tomu, že by tamní Romové zvyšovali statistiku kriminality. "Není to tak, jak to aktéři protestu popisují. Sídliště Máj není ghetto, není to nebezpečné místo, nic jako Předlice v Ústí nad Labem nebo Chanov," dodává novinář.

Setkání ve sportovní hale

V úterý se konalo setkání lidí s vedením města, s policií a s neziskovými organizacemi. Původně mělo jít o dialog, to se ale podle Geberta nepovedlo. "Jako dialog to nevypadalo, působilo to jako monolog složený z různých hlasů. Vytvořila se platforma k tomu, aby si lidé mohli nahlas vykřičet svůj hněv a frustrace, byli slyšeni a měli příležitost, aby jejich názory doputovaly k vedení města. Připomínalo to spíš arénu, ne dialog. Lidé se tam skutečně přišli vykřičet," popsal.

Ve srovnání s Duchcovem se podle dokumentaristy dá říct, že oba incidenty byly stejné v tom, že došlo ke spojení mezi extremisty a místními lidmi. Situaci v Duchcově naopak odlišuje to, že v oblasti je vysoká nezaměstnanost a problémy s Romy jsou tam větší.

Může se to opakovat i jinde

Podle dokumentaristy nelze vyloučit, že se situace podobně vyhrotí i na jiných místech České republiky. "Myslím, že extremisté čekají na záminku, která se objeví dříve či později v některém z dalších českých měst, a pokusí se tam rozdmýchat něco podobného. Nedivil bych se tomu, kdyby se to podařilo i někde jinde. Ta atmosféra je celostátní," říká.

Řešením podle něj není větší represe nebo posílení policejních hlídek. Jádro problému je prý jinde, problém je daleko hlubší. Kvůli diskriminaci, která je v naší společnosti zakořeněná, prý nelze romskou menšinu dostatečně socializovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…