Novináři začali pátrat po diplomové práci premiéra Babiše. Čekalo je nemilé překvapení

27.07.2018 13:46

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) pravděpodobně nepředpokládal, že hned dvěma jeho ministrům politicky zlomí vaz jejich diplomové práce. Dva členové vlády při jejich tvorbě nepovoleně opisovali. Nabízí se otázka, zda se podobný problém netýká i dalších ministrů. Pokud byste si však chtěli přečíst diplomovou práci inženýra Babiše, narazíte na problém. Zmizela.

Novináři začali pátrat po diplomové práci premiéra Babiše. Čekalo je nemilé překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Když vláda Andreje Babiše (ANO) podruhé žádala Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry, málokdo předvídal, že během pár dní kabinet přijde hned o dva ministry. Zničily je „smrtící“ diplomové práce. Někdejší ministryně spravedlnosti Taťána Malá a bývalý šéf resortu práce a sociálních věcí čelili podezření, že ve svých diplomových pracích nepovoleně opisovali.

Mohli se podobně chovat i další členové Babišovy vlády? Takováto otázka se po odchodu dvou členů kabinetu nabízí. Možná by nebylo od věci prověřit práce všech ministrů, diplomovou práci premiéra Babiše nevyjímaje. Jenže to má háček. Server Seznam Zprávy zjistil, že Babišova práce zmizela. Kromě názvu už si z ní nikdo nic nepřečte.

„Předseda hnutí ANO Andrej Babiš vystudoval v letech 1974 až 1978 s vyznamenáním Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě, ale jeho diplomovou práci si tu už nikdo nemůže přečíst. Ve školních archivech se z ní totiž dochoval jenom název a samotná premiérova diplomka s titulem „Všeobecná dohoda o clech a její vliv na liberalizaci mezinárodního obchodu“ už na VŠE uložena není.

V době, kdy Babiš studoval, se diplomové práce ukládaly zpravidla jen pět let, protože ekonomická škola v Bratislavě neměla dost prostor k jejich skladování. Po pěti letech proto bývaly starší práce z fondu vyřazeny.

Babiš přitom není jediným politikem, jehož práce se ztratila. Podobný příběh by mohl vyprávět i dlouholetý poslanecký matador Marek Benda (ODS). Týdeník Respekt před několika lety upozorňoval na to, že Benda mohl při psaní své diplomové práce také postupovat nestandardně. Údajně si vystačil jen se 33 stránkami textu a navíc v nich mohly být opsány některé zprávy České národní banky. Bendovu diplomovou práci však zničila stoletá povodeň, která Prahu postihla v roce 2002. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…