Novinářka Petra Procházková: Jediný svátek, který můžeme s Rusy beze studu slavit

12.05.2018 10:38

Komentátorka Lidových novin Petra Procházková se ve svém komentáři zmínila, proč je třeba slavit 9. května. Podle jejích slov můžeme s Rusy vítězství ve válce slavit bez studu.

Novinářka Petra Procházková: Jediný svátek, který můžeme s Rusy beze studu slavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

„Spousta odhadů vyčísluje, kolik lidských životů stála Rusko, respektive Sovětský svaz, Velká vlastenecká válka. Čísla se pohybují od sedmi do maximalistických šestačtyřiceti milionů. Záleží na tom, počítá-li se i s nezvěstnými či s těmi, jež Stalinův zrůdný režim zabil a umučil v tomto období sám. Někdo dokonce započítává i ty, kteří se kvůli válce, absenci otců a všeobecnému marasmu nemohli narodit. Jisté je jedno – v Rusku nežije rodina, jež by mezi předky neměla nějakou oběť. Nebo hrdinu. Nebo obojí. Hrdinsky padlého dědečka,“ poznamenala Procházková s tím, že vítězství ve Velké vlastenecké válce je logicky posvátné. 

„A je to asi jediný svátek, který je možné s Rusy ruku v ruce bez studu slavit. Bez ohledu na milion znásilněných německých žen a vyrabovanou půlku Evropy, což mají rovněž na svědomí ruští vojáci. Bez ohledu na to, co následovalo poté,“ dodala dále Procházková.

Závěrem zmínila, že my bychom za sovětské vojáky tu největší otročinu ve válce rozhodně neoddřeli. „A ti, co u nás vydechli naposledy, asi nemohli za to, že Stalin vedl válku bez ohledu na ztráty, že si předtím s Hitlerem Evropu rozdělil, a až když to nevyšlo, se do něj pustil, a že si země, které nejdřív osvobodil, pak šikovně zotročil. Kdepak, za to na ty padlé nemusíme mít dnes vztek,“ uzavřela Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…