Novinářky po návratu ze Sýrie v rádiu: Stydíme se za ČR a vládu, že nechtějí pomoci uprchlíkům. Deset tisíc Syřanů bychom klidně zvládli

07.09.2015 18:34

Novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová vyrazily do Sýrie a tři týdny tam mapovaly situaci. Po návratu domů zavítaly obě ženy do Kauzy dne Rádia Impuls. Ve vysílání zaznělo, že se stydí za Českou republiku a českou vládu, protože odmítají pomáhat uprchlíkům. Zvládli bychom prý pomoci až deseti tisícům Syřanů. Ti prý prožívají něco jako druhou světovou válku.

Novinářky po návratu ze Sýrie v rádiu: Stydíme se za ČR a vládu, že nechtějí pomoci uprchlíkům. Deset tisíc Syřanů bychom klidně zvládli
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Ženy se dostaly až do kurdského Kobani. Potkaly tam mnoho rodin, které už mají příbuzné v Německu nebo se na cestu do něj chystají.

„Islámský stát je za rohem a ani samotný stát Kurdů není právě nejdemokratičtější. Řada lidí se to sice bojí říct nahlas, ale i proto odcházejí,“ prozradila Klicperová. Její kolegyně dodala, že Syřané zpočátku na Evropu nemyslí, chtějí žít v míru v nějaké sousední zemi. „A do Kobani přicházejí Arabové, kteří prchají před Islámských státem, jsou ochotni žít raději pod vládou Kurdů,“ doplnila popis situace Kutilová.

Na místě existuje něco, co se dá nazvat mafií a u ní si můžete zaplatit cestu do Turecka nebo třeba až do Německa, to logicky vyjde dráž. „Oni moc dobře vědí, do čeho jdou, protože v Evropě mají příbuzné, kteří jim říkají: V Německu se máme dobře, děti tu chodí do školy,“ zdůraznila Kutilová s tím, že Kurdové se snaží lidi přesvědčit, že má smysl zůstat na území pod kontrolou Kurdů, kteří je prý dokážou ochránit. Současně potřebují lidskou sílu, aby měl ženy a děti kdo chránit.

„Já jsem při návratu říkala, že se mi sem vůbec nechce. Stydím se za přístup české společnosti i české vlády. Ze Sýrie totiž opravdu lidé utíkají z války. Tam probíhá cosi jako druhá světová válka a my musíme těm lidem pomoci. Samozřejmě je třeba oddělovat zrno od plev, ale myslím si, že Česká republika může klidně přijmout deset tisíc Syřanů,“ apelovala na posluchače Kutilová. Její kolegyně je stejného názoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…