Novinka: Uprchlíci platí převaděčům, aby je z Evropy dostali zpět do Turecka

04.08.2016 8:26

Zatímco Německo je mezi uprchlíky považováno za zemi zaslíbenou, o Řecku si mnozí z nich myslí pravý opak. Jak uvádí agentura Reuters, někteří syrští uprchlíci dokonce platí převaděčům, aby je dostali zpět do Turecka.

Novinka: Uprchlíci platí převaděčům, aby je z Evropy dostali zpět do Turecka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Dohoda uzavřená mezi Evropskou unií a Tureckem pomohla zastavit masivní příliv uprchlíků z Turecka na kontinent, ale přesto mnozí stále do Řecka připlouvají. Podle informací Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v letošním roce dorazilo do Řecka více než 160 000 uprchlíků, z nichž asi polovina byla syrské národnosti. Zpravodajská agentura Reuters však zjistila, že mnozí z nich svého rozhodnutí opustit svoji zemi zasaženou válkou litují.

Jedním z těchto uprchlíků je také bývalý obyvatel Aleppa Mustafa, který žije již čtyři dlouhé měsíce v Athénách pod stanem v místním přístavu. Také on je s životními podmínkami, které Řecko nabízí uprchlíkům, velmi nespokojen. „Všude by to bylo lepší než tady,“ konstatuje v slzách osmatřicetiletý Syřan, který v malém stanu přebývá společně se svojí o rok mladší manželkou. Stěžují si, že jejich rozhovor s azylovými úředníky byl opět posunut.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Manželský pár nechal v Sýrii velkou část své rodiny, včetně rodičů Mustafy, kteří se nakonec dostali do uprchlického tábora v Turecku. „Jestli se to stále povleče v tomto tempu, tak tady budeme celé roky. Někdy mám chuť vzít svoji manželku za ruku a skočit do moře,“ cituje Reuters zoufalého Mustafu a dodává, že každý uprchlík dorazivší do Řecka musí povinně projít procesem Evropského podpůrného azylového úřadu (EASO).

„Čas potřebný pro vyřízení žádosti v Řecku o přemístění uprchlíka skutečně záleží na dotyčném členském státu Evropské unie. Některé z nich postupují poměrně rychle, v dalších případech je to tempo mnohem pomalejší. Pokud mají uprchlíci štěstí, stráví v Řecku třeba jen tři měsíce, ale někdy to trvá samozřejmě mnohem déle,“ připouští ve svém rozhovoru pro agenturu Reuters Iota Peristeri, která pracuje v řecké azylové službě.

„Proces přemístění je příliš pomalý. Myslím, že v Sýrii by byl život nakonec jednodušší,“ říká osmatřicetiletá Maha, která opustila své rodné Aleppo společně se svými třemi dětmi v únoru poté, co její manžel dostal mrtvici a zemřel. Přesto, že se všichni registrovali k pohovoru u EASO již v březnu, stále ještě nebyli úředníky vyslechnuti. „Ať zrychlí, nebo nás pošlou zpátky. Hodně uprchlíků tady svého rozhodnutí lituje a platí převaděčům, aby je dostali zpět do Turecka.“

Mnoho žadatelů o azyl, jako například výše zmíněná Maha, je ubytováno v oficiálních uprchlických táborech. Ještě více uprchlíků je však nuceno přespávat přímo v ulicích Athén a čekat dlouhou dobu, než bude jejich žádost vyřízena. „Lidé jsou ze všeho zoufalí, protože nemají co na práci. Každý tady má depresi, včetně mě. Někteří z mých přátel říkají, že se vrátí zpátky a přidají se k al-Káidě, protože nemají na výběr. A víte co, já jim to ani nezazlívám,“ říká Safi, který dříve pracoval pro NATO jako překladatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…