Noviny: Část zaměstnanců KSČM přešla na švarcsystém

18.10.2013 7:11

I když jsou komunisté jedinou politickou stranou, která není zadlužena, i oni musí šetřit. Kvůli razantnímu poklesu počtu členů se jí snížily příjmy z členských příspěvků. Straně ekonomicky nepomohlo ani zaplacení čtyřicetimilionové pokuty za odstoupení od prodeje sídla v centru Prahy. A tak zhruba polovina bývalých zaměstnanců KSČM začala pracovat na dohody o provedení práce, tedy na tzv. švarcsystém. Uvádějí to dnešní Hospodářské noviny.

Noviny: Část zaměstnanců KSČM přešla na švarcsystém
Foto: KSČM
Popisek: Miloslava Vostrá

„V roce 2011 došlo v důsledku zefektivnění řízení strany ke změně organizačního a pracovního řádu,“ cituje list místopředsedkyni KSČM Miloslavu Vostrou. Komunistická strana měla ještě před dvěma lety 260 zaměstnanců, nyní jen polovinu. 137 bývalých zaměstnanců vykonává činnost pro stranu na základě dohody o provedení práce. List to uvádí s odvoláním na výroční zprávu o hospodaření.

Hospodářské noviny upozorňují, že na kandidátkách je vidět, že KSČM zůstala stranou politiků a aparátčíků. „I když jsou na volebních lístcích i desítky dělníků, zbyly na ně většinou až zadní příčky,“ píše list.

Průměrný věk člena KSČM je 70 let, na konci loňského roku měla 53 tisíc členů. Úbytek členské základny za posledních pět let činí 25 tisíc. Na druhou stranu do komunistické strany vstupují noví členové, loni jich bylo 838.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…