Noviny: Dal peníze Paroubkovi, přitom sám dluží

29.05.2014 7:26

Deník MF Dnes zmapoval působení klíčového sponzora Jiřího Paroubka a strany LEV 21. Jde o místopředsedu strany Petra Michka, který je ředitelem geodetické firmy, ale ta má značné ekonomické problémy. Na penězích od Michka prý stála kampaň do europarlamentu a na něm prý i nadále závisí osud strany.

Noviny: Dal peníze Paroubkovi, přitom sám dluží
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Jiří Paroubek se totiž chce na podzim zúčastnit senátních i komunálních voleb, na což bude potřebovat další peníze. Finanční prostředky, které už investovala strana do voleb, se ale nijak nevrací, protože v žádných neuspěl.

Právník Petr Michek prý odmítal dlouho sdělit, kde pracuje a odkud pochází jeho zdroj příjmů. MF Dnes ale zjistila, že je rok generálním ředitelem geodetické firmy Geodis Brno a prokuristou dceřiných společností.

Deník píše, že Petr Michek Jiřího Paroubka neopouští, přestože podle zjištění má firma, kterou řídí, ekonomické potíže. Přestože šlo o podnik, který v oboru zaujímal prestižní místo, dostal se pod novým majitelem Milošem Červenkou do potíží. Pod vedením Michka se prý podařilo odvrátit insolvenční řízení. Firma údajně dlužila miliony na sociálním pojištění i za faktury obchodním partnerům. Podle zjištění MF Dnes se od ní odvrátily některé doposud spolupracující firmy. Petr Michek má podle svých slov za úkol postavit firmu znovu na nohy.

A proč nadále sponzoruje LEV 21 a Jiřího Paroubka? „Pokud máte víru v cokoli, a to je u každého ryze individuální věc, jste ochoten toto podle svých možností podporovat,“ řekl Michek deníku.

Z firmy se vyvedlo na 70 milionů korun

Jak se prosperující firma dostala do milionových dluhů, není úplně jasné. MF Dnes však získala informace od bývalého generálního ředitele Geodisu Ondřeje Tomase, který popsal situaci po svém nástupu do firmy. „Posléze se ukázalo, že nový vlastník (Miloš Červenka) začal místo rozvoje vyvádět z firmy peníze. Například prostřednictvím smluv na poradenské služby se spřízněnými společnostmi bylo z Geodisu vyvedeno zhruba 70 milionů korun,“ uvádí Tomas. Podle něj se uzavíraly smlouvy, u kterých nebylo plnění. „Když jsem to zjistil a nechal platby odvolat, byl jsem odvolán,“ konstatuje Tomas.

Jiří Paroubek se prý nad potížemi Geodisu neznepokojuje. Podle něj jde o potíže, které vznikly před nástupem Michka do funkce a předpokládá, že se mu podaří podnik zachránit.

Deník také zdůrazňuje, že Geodis Brno má k LEV 21 blíže, než by to na první pohled vypadalo. Sídlí prý v domě na pražském Smíchově, kde jsou kanceláře Červenkových firem, ale také kanceláře LEV 21. Na postu obchodního ředitele Geodisu prý působí další místopředseda strany LEV 21 Stanislav Palša.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…