Noviny: Komise pod vedením Válkové vybere právníka pro Soudní dvůr EU

04.09.2014 9:51

Do poloviny října by Česko mělo vybrat svého zástupce na funkci generálního advokáta u Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku. Zmíněný post by měl zástupce naší země zastávat po dobu šesti let a na dlouhou dobu naposledy. Znovu by se ČR mohla dočkat svého zástupce až za třicet nebo čtyřicet let. Informují o tom čtvrteční Lidové noviny.

Noviny: Komise pod vedením Válkové vybere právníka pro Soudní dvůr EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Soudní dvůr EU má jedenáct generálních advokátů. Šest z nich trvale obsazují velké země, zbylých pět rotuje mezi menšími státy. Funkce generálního advokáta v Česku není příliš chápána a je spíše podceňována. Ale v evropském právu je to jedna z klíčových pozic. „Je to jednou nohou soudce a druhou nohou teoretický právník. Funkčně se nalézá někde mezi analytikem, inovační jednotkou a kritickým zrcadlem soudu,“ vysvětlil listu jeden z kandidátů na funkci generálního advokáta Michal Bobek, odborník na evropské právo.

Jedinou zbraní generálního advokáta je přesvědčivost

Generální advokát publikuje svá stanoviska před rozhodnutím soudu, nejsou ale právně závazná. „Jeho jedinou výzbrojí je přesvědčivost,“ dodal Bobek. Generálního advokáta bude vybírat devítičlenná komise pod vedením ministryně spravedlnosti. Jejími členy jsou předsedové tří vrcholných českých soudů, ministr zahraničních věcí nebo vládní zmocněnec pro Soudní dvůr EU.

O post usiluje sedm kandidátů, k favoritům podle listu patří pětašedesátiletá Irena Pelikánová, soudkyně Tribunálu v rámci Soudního dvora EU. Rozpaky ale budí skutečnost, že její syn Robert Pelikán je prvním náměstkem ministryně spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…