Noviny: Polsko se chce stáhnout z projektu visegrádského radaru

15.09.2014 6:14

Polsko se chce stáhnout ze společného obranného projektu visegrádských zemí (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) a rozhodlo se opustit jednání o budování společného protiletadlového radarového systému. Napsal to dnes list The Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s polským rozhodnutím.

Noviny: Polsko se chce stáhnout z projektu visegrádského radaru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radar

„Varšava je přesvědčena, že ostatní menší členské státy Visegrádské skupiny nemají čím přispět ke snaze Polska modernizovat svou armádu a svůj obranný systém," napsal The Financial Times. Mluvčí polského ministerstva obrany ale popřel, že by Varšava společný projekt opustila, a prohlásil, že „jednání pokračuje". 

Podle dostupných informací jde o moderní vojenské 3D radary, kterých podle zprávy deníku E15 z tohoto týdne chce Česká republika získat pět, Slovensko čtyři a Maďarsko dva. Cena zařízení na podvozku Tatra nemá překročit 325 milionů korun. 

Podle britského listu odchod Polska z projektu zvýší náklady pro ostatní země, pozdrží jeho realizaci a předznamenává možná jeho kolaps. Neúspěch údajně poškodí hlavně Českou republiku, jejíž radar ze sovětské éry doslouží v roce 2017. 

„Máme teď dvě možnosti. Pokračovat s Maďarskem a Slovenskem, nebo otevřít projekt pro externího uchazeče," řekl listu The Financial Times pracovník českého Ministerstva obrany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…