Noviny: Z trosek hnutí Tomia Okamury vyrůstá nová strana, kolem které se rojí zajímavá jména

05.03.2015 7:38

Z Úsvitu přímé demokracie má vzniknout „čajové hnutí“. Na troskách hnutí má totiž vzniknout křesťansko- konzervativní politický projekt, ideově inspirovaný americkým hnutím Tea party, v němž se shromáždily konzervativní síly z Republikánské strany i odjinud.

Noviny: Z trosek hnutí Tomia Okamury vyrůstá nová strana, kolem které se rojí zajímavá jména
Foto: Facebook, tan
Popisek: Poslanci hnutí Úsvit

Jedním z mozků chystaného hnutí má být Zbyněk Passer, developerský miliardář, který vloni zorganizoval komunální volby hnutí Pro Prahu, které po velkolepé kampani nakonec vyhořelo. Sám Passer prý Lidovým novinám potvrdil, že existuje čtyřčlenný přípravný výbor, který chystá ideovou konferenci.

Kromě Passerova hnutí má v „české Tea Party“ figurovat též hnutí Patrioti České republiky, hnutí Restart a Občanská konzervativní strana. LN píší, že tyto subjekty byly spojovány s lidmi typu kontroverzního pražského podnikatele Tomáše Hrdličky.

Platforma už měla navázat kontakt se zahraničními spojenci, například německou euroskeptickou Alternativou pro Německo nebo francouzskou Národní frontou pod vedením Marine LePenové. Hlavním ideovým předobrazem ale má být americká Tea Party. Tvůrci projektu i nahlas připouštějí, že jejich motivem je využít oslabení tradičních pravicovým ODS a TOP 09, které se ani po roce nedokázaly vzpamatovat z volební porážky.

Sociolog Jan Herzmann ale pro Lidové noviny zapochyboval o potenciálu tohoto hnutí. Podle něj Úsvit volili milovníci jednoduchých programových receptů. Navíc se dá očekávat, že po rozpadu svého vysněného hnutí v čele s charismatickým Okamurou budou zklamáni a značná část z nich příště vůbec nepůjde k volbám.

Lidovým novinám tento konglomerát připomíná seskupení „Hlavu vzhůru“ z předchozích voleb, kde se pod taktovkou Jany Bobošíkové shromáždili všichni možní kandidáti, bojující proti Evropské unii. S jednou z nejviditelnějších kampaní přesto neuspěli.

Deník spekuluje, že za celou akcí by mohl stát Vít Bárta. Tvůrce Věcí veřejných dodal do klubu Úsvitu čtyři poslance, kteří přitom v poslední době patří k tahounům změn, označovaných Tomiem Okamurou jako „puč“.

Zdroj ParlamentníchListů.cz z řad hnutí Úsvit však popírá, že by za zmiňovaným projektem měli stát ,,odpadlíci" a sděluje, že ,,čajovou stranu" připravuje předseda Okamura.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…