Novotný a Hřib si pak dělají, co chtějí? Konečná se obula do Petříčka. S Vondrou se prala o americkou základnu

19.01.2020 13:48 | Zprávy

Hosty Otázek Václava Moravce byli ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), poslanec Evropského parlamentu (EP) a bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), poslankyně EP Kateřina Konečná (KSČM). Zatímco Vondra vystupoval vůči Petříčkovi relativně mírně, Konečná šéfa české diplomacie nešetřila, nejen kvůli Číně. Rozčílila se, že nekoordinuje zahraniční politiku a pak si tady každý dělá, co chce. Petříček přehodil horký brambor na pražského primátora Zdeňka Hřiba. Nešetřila ani Vondru. Kvůli základnám USA v Česku.

Novotný a Hřib si pak dělají, co chtějí? Konečná se obula do Petříčka. S Vondrou se prala o americkou základnu
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

V úvodu pořadu Petříček konstatoval, že bychom měli být čitelní v naší zahraniční politice vůči Číně a Tchaj-wanu. Prozradil, že prozatím nemá podrobnější informace o plánované cestě předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan. Kubera v této cestě nevidí problém, protože plánuje vyrazit i do Pekingu. Petříček pochybuje, že se to zdaří.

„Pan předseda můj názor zná. ... Já nevidím jako moc realistické, že by v jednu dobu proběhla návštěva Tchaj-peje a Pekingu,“ konstatoval ministr zahraničí.

Vondra hned udeřil na Petříčka. „To je projev slabosti české diplomacie, při vší úctě, pane ministře,“ pravil europoslanec s tím, že tady se kývalo našimi vztahy s Čínou z jedné polohy do druhé a stálo by za to, toto kyvadlo ustálit. Osobně prý nemá problém s tím, když společnost Home Credit v Číně poskytuje drobné půjčky, protože tím pomáhá čínské střední třídě, která se možná jednou popasuje s totalitním režimem, který dnes v Číně panuje.

Na druhé straně bychom také měli mít na paměti, že jsme otevřenou ekonomikou a na obchodech se zahraničím jsme závislí.

A pak je tu ještě jeden pohled, bezpečnostní pohled. A tady bychom si podle Vondry měli dávat pozor na společnost Huawei při budování 5G sítí.

„Já myslím, že ta debata tady je zbytečně hysterizovaná. Dělejme byznys s Tchj-wanem, ale na druhé straně se musíme chovat jako Francouzi a Němci, protože ti dělají i byznys s Čínou,“ upozornil Vondra. To však podle něj nic nemění na tom, že bychom si neměli dát pozor na čínské technologie v oblasti 5G sítí.

„Tady bych dal panu místopředsedovi za pravdu. To je možná až hysterická reakce. Naši zahraniční politiku české firmy neovlivňují, byť jsme v kontaktu s českými firmami,“ zdůraznil Petříček. Prý možná také nepomohlo, že se firma Home Credit pokoušela ovlivnit situaci v České republice a nečinila tak zcela transparentně. Pokud by se to dělo zcela průhledně, ministr zahraničí by v tom neviděl problém. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…