Nový americký velvyslanec v Budapešti. Dorazil s manželem a začal zostra ohledně Putina

18.02.2023 9:55 | Ze sítí

Velvyslanec USA v Maďarsku David Pressman vzbudil v hostitelské zemi značný rozruch. I tím, že do Maďarska přijel se svým manželem a s dětmi. Jde o právníka obhajujícího lidská práva včetně práv homosexuálů. V Maďarsku se ozývají hlasy, že byl do Budapešti poslán z Washingtonu schválně, aby zde vedl kulturní války. Sám Pressman však řekl listu New York Times, že do Maďarska přijel z úplně jiného důvodu. A tím je...

Nový americký velvyslanec v Budapešti. Dorazil s manželem a začal zostra ohledně Putina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Americký list New York Times napsal, že velvyslanec USA v Maďarsku David Pressman se prakticky ocitl na nepřátelské půdě, Na serveru prestižního listu lze nalézt článek tohoto znění i navzdory tomu, že Maďarsko je členem NATO, takže Američané a Maďaři jsou v tomto smyslu partnery.

Jenže David Pressman – homosexuální právník, který se zabývá ochranou lidských práv včetně práv homosexuálů – do Maďarska přijel i se svým druhem a s dětmi. A to se konzervativní vládě Viktora Orbána, která opakovaně vystoupila na obranu tzv. tradiční rodiny, ani trochu nelíbí.

„Když v červenci ve Washingtonu začalo jeho schvalovací slyšení, objevil se na Dunaji poblíž amerického velvyslanectví v Budapešti gumový člun s varováním. Na černém transparentu ozdobeném lebkou a zkříženými hnátyi byl v angličtině a maďarštině vzkaz proti LGBTQ: ‚Pane Pressmane, nekolonizujte Maďarsko svým kultem smrti.‘ Na transparentu bylo napsáno, že se jedná o ‚kult smrti‘,“ upozornil server amerického listu.

V Maďarsku čelí velvyslanec USA nařčením z porušování diplomatických konvencí, zasahování do soudnictví a snahy umlčet konzervativní hlasy. Provládní zpravodajský portál PestiSracok odsoudil jmenování muže, kterého označil za „experta na práva LGBT“, jako „zjevnou diplomatickou provokaci“. New York Times také upozornil, že jeden z hostů vládou kontrolované televizní talk show o velvyslanci hovořil jako o „paní velvyslankyni“.

Pressman dal najevo, že maďarská státem kontrolovaná či státnímu aparátu nakloněná média sahají k „ruským narativům“ a často vyslovují kritiku proti Spojeným státům.

Už když jako velvyslanec žádal o rozhovor s maďarskými politiky, slyšel prý od nich, že nepochybně přijel do Maďarska, aby zde hovořil o genderové politice a aby vedl v Maďarsku „kulturní války“. „Ale to oni vždycky chtějí vést rozhovory o kulturních válkách. My chceme vést rozhovor o skutečné válce,“ poznamenal velvyslanec s odkazem na ruskou agresi proti Ukrajině, která trvá již téměř rok.

V době, kdy se Západ snaží zbavit závislosti na ruských energetických zdrojích, Orbán opakovaně vyslal do Moskvy svého ministra zahraničí a nechal ho žádat o vyšší dodávky plynu z Ruska. Server amerického listu k tomu napsal, že Orbánův režim sice na jedné straně podporuje protiruské sankce, ale na straně druhé je jedním dechem odsuzuje a zároveň žádá o vyšší dodávky ruského plynu.

Před svým současným angažmá na ambasádě v Maďarsku pracoval Pressman jako velvyslanec při OSN pro zvláštní politické záležitosti a jako asistent ministra pro vnitřní bezpečnost.

„Svět se změnil,“ řekl Pressman, „a schopnost hrát na obě strany, když máme v Evropě skutečnou pozemní válku, už neexistuje.“ Vyzval Maďarsko, aby se vrátilo ke své historické roli země, která je jednoznačně součástí Západu. „Čas pro větší jasnost a rozhodnost rozhodně nastal, když Vladimir Putin zahájil svou nevyprovokovanou válku proti demokratickému sousedovi Maďarska,“ pokračoval velvyslanec.

„Zvláště znepokojivé bylo podle pana Pressmana zveřejnění zprávy maďarského Národního informačního centra, zpravodajské služby podléhající Orbánovi, která údajně spojuje desítky amerických občanů v pavučině údajných spiknutí, jejichž cílem mělo být svržení premiéra. Zpráva byla podle velvyslance hodna Carrie Mathisonové, konspirací posedlé agentky CIA v televizním seriálu ‚Homeland‘. Nová zpráva v podobném duchu se objevila koncem minulého měsíce,“ doplnil k tématu list.

Také v rozhovoru pro server Politico velvyslanec USA v Maďarsku řekl, že vláda Viktora Orbána sice často opakuje, že jí jde o co nejrychlejší návrat k míru, ale že fakticky hájí ruský zájem.

„„Političtí vůdci maďarské vlády často mluví o prosazování míru, ale – od odsouzení sankcí až po přijetí ruských návrhů ‚příměří‘ – nadále prosazují politiku podporovanou Putinem,“ řekl velvyslanec USA v Maďarsku David Pressman.

Není přitom bez zajímavosti, že část amerických republikánů upozorňovala, že vyslání Pressmana do Budapešti může vyvolat určité napětí a může Viktora Orbána ještě více přiblížit Rusku a Číně, protože jeho vyslání „nerespektuje" maďarské vnitropolitické prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…