Nový lídr rozštěpené TOP 09: Před volbami bych se zachoval jinak

01.12.2014 7:45

Novým šéfem pražské TOP 09 se v sobotu stal poslanec a zároveň starosta Prahy–Libuše Jiří Koubek. Zvolen byl hned v prvním kole. V rozhovoru pro Lidové noviny říká, že kdyby měl před volbami vliv na sestavování kandidátek, tak by se dohodl se Starosty a nezávislými a kandidovali by společně.

Nový lídr rozštěpené TOP 09: Před volbami bych se zachoval jinak
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Koubek

Jiří Koubek má po sobotě před sebou velké úkoly.  Pro jeho vedení pražské organice je prý výhodné, že nebyl zainteresován do sporu mezi bývalým primátorem Tomášem Hudečkem a minulým pražským šéfem TOP 09 Jiřím Vávrou.  Složitá podle LN bude práce se zastupitelským klubem. Koubek totiž není jeho členem, zatímco v něm například zůstává Tomáš Hudeček, přestože už není členem strany.

Jak se na něj dívá celorepublikové vedení strany? Vždyť bude šéfovat klíčovému regionu. „Byl jsem v mnoha ohledech přijatelný kandidát, byl jsem schopen komunikovat s oběma skupinami a toho si byli předseda Karel Schwarzenbevrg i místopředseda Miroslav Kalousek vědomi. Oba považovali moji kandidaturu za logickou, s oběma jsem o tom mluvil,“ vysvětluje vztahy s  vedením. „Nastínil jsem jim, kam by se podle mě měla Praha ubírat, a oni nebyli proti. Vyslovili jen přání, aby bylo jednotné vedení, což se povedlo.“

Spolupráci se STAN bych byl před volbami vyjednal

TOP 09 se nyní podle Koubka trápí klesajícími preferencemi a diskutuje o hodnotovém směřování a sporem bývalých straníků už se prý nezabývá.  A jak se poslanec dívá na spolupráci se STAN? Vždyť TOP 09 skončila v opozici, zatímco Starostové v koalici. LN zajímalo, zda nebylo chybou, žeTOP 09 s nimi odmítla společně kandidovat v podzimních komunálních volbách. „V politice neexistují žádná kdyby, ale kdybych měl vliv na rozhodování strany před volbami, tak jsme tu společnou kandidátku udrželi. Byl bych schopen vyjednat kompromis, nebyla spíš vůle,“ myslí si Koubek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…