Nový ministr vnitra, nová reforma policie. Co Chovanec spojil, to chce Rakušan zase rozdělit

22.05.2022 9:04 | Kauza

Když byl Vít Rakušan (STAN) opozičním poslancem, chtěl zjistit, jak přesně má dopadnout policejní reforma, kterou nastartoval ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec a ve které pokračoval další ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Teď se zdá, že Rakušan hodlá sociálnědemokratickou proměnu policie zarazit a hodlá připravit reformu vlastní. Jak by mohla vypadat? Nahlédněte.

Nový ministr vnitra, nová reforma policie. Co Chovanec spojil, to chce Rakušan zase rozdělit
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Vít Rakušan v Partii

Server Echo24.cz upozorňuje, že stávající ministr vnitra hodlá předělat policejní sbor a zbavit se struktur, které v bezpečnostním sboru několik let budovala sociální demokracie.

Nově by mohly vzniknout samostatné útvary pro boj s terorismem a s kybernetickou kriminalitou, nové útvary by byly vyčleněny z NCOZ – z Národní centrály boje proti organizovanému zločinu. NCOZ přitom vnikl teprve v roce 2016, za časů sociálního demokrata Milana Chovance, který do centrály sloučil několik do té doby samostatných vyšetřovacích útvarů.

Nový policejní prezident Martin Vondrášek má připravovanou reformu představit v červnu.

„Nechci přesně prozrazovat tu organizační strukturu, ale mohu snad dopředu prozradit, že v rámci této reformy každopádně kyberprostor a ochrana kyberprostoru, boj s kybernetickou kriminalitou je výrazně posílen a chtěli bychom, aby taková struktura byla vytvořena pokud možno už v průběhu roku 2022, nejzazším termínem, o kterém diskutujeme, je začátek příštího roku,“ uvedl k tomu ministr vnitra.

Vedle toho může ministr vnitra vyměnit šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Se souhlasem vlády. Tuto rozvědku nyní vede Marek Šimandl jmenovaný ještě Janem Hamáčkem. Rakušan chce ale případnou změnu ve vedení civilní rozvědky projednat nejprve s premiérem, s bezpečnostní komunitou a s bezpečnostním výborem Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…