Nový místopředseda chce STAN zelenější: Green Deal je v podstatě správně. Elektrická auta tu budou rychleji, než si myslíme

25.07.2022 19:10 | On-line

Nový místopředseda STAN Pavel Čížek navrhuje, aby došlo k mimořádnému zdanění zisků energetických firem i části zisků bank. „Myslím, že se k tomu musí přistoupit, protože všichni se teď skládáme na drahé ceny energií,“ uvedl Čížek. Zároveň je potřeba šetřit energii, což navrhuje i Evropská komise, například na náročné výrobě hnojiv.

Nový místopředseda chce STAN zelenější: Green Deal je v podstatě správně. Elektrická auta tu budou rychleji, než si myslíme
Foto: www.regionpodlupou.cz
Popisek: Pavel Čížek

Úsporný tarif, hlavní vládní nástroj pro boj s drahými energiemi, je podle Čížka v současnosti nejlepší řešení, kterým to ale určitě nekončí. „Myslím si, že ten mechanismus je určitě dobrý ve chvíli, kdy stát má necelých sedmdesát procent v ČEZ, zbytek jsou soukromí akcionáři, takže razantnější kroky může těžko udělat. Ale předpokládám, že tímto úsporným tarifem to nekončí. Budou se muset hledat další opatření,“ uvedl Čížek v rozhovoru pro server iDNES.cz.

Čížek například schvaluje mimořádné zdanění zisků energetických společností, o čemž nyní vláda debatuje. „Určitě jsem pro. Myslím, že se k tomu musí přistoupit, protože všichni se teď skládáme na drahé ceny energií, a měl by se nalézt mechanismus. Nevím, jestli to bude zdanění, nebo nějaká dividenda. Mělo by se to podle mě týkat jak energetických firem, tak části zisků bank,“ prohlásil Čížek.

Po odeznění energetické krize podle něj musí Česká republika vyjít vstříc zelenější politice. Green Deal označuje Čížek ve své podstatně za správný. „Základní východiska, že bychom do poloviny století měli snížit emise oxidu uhličitého, jsou správně. Pak se liší názory v dílčích opatřeních. Myslím, že v České republice si moc neuvědomujeme, že přechod na elektromobilitu bude rychlejší, než všichni čekají. Automobilky už jednoznačně obrátily vývoj tímto směrem a během pár let se to projeví,“ konstatoval Čížek s tím, že zelenější by mělo být i hnutí STAN.

V rámci energetické krize a Putinově tlaku na západní země Čížek podporuje návrh Evropské komise na ušetření patnácti procent energie v nejbližší budoucnosti. „Musíme se zaměřit na průmysl a ty energeticky náročné věci tolik nepodporovat. Proč tu máme mít výrobu, která je náročná na fosilní zdroje, to je lepší, když je taková výroba přímo tam, kde ten plyn je nebo kde se těží. Třeba výroba hnojiv. Obrovsky vyrábíme hnojiva, na které musíme dovézt plyn. To je jeden příklad. Když bude ta hnojiva vyrábět nějaká rozvojová země, která těží plyn nebo ropu, tak je to výhodnější,“ vysvětlil Čížek.

Věnoval se také otázce diskutovaného nákupu amerických stíhaček F-35. Čížek v minulosti například lobboval za americký radar v Brdech. „To mělo být zařízení uprostřed tehdy ještě vojenského újezdu a hlavně bychom byli velkým partnerem Spojených států. Mohli jsme být v úplně jiné situaci. Mohli jsme být jedním z preferovaných spojenců a mohli jsme už v této chvíli mít daleko modernější výzbroj,“ uvedl Čížek.

Nákup drahých amerických stíhaček ale prý za každou cenu nepodporuje. „To zase ne. Člověk se snaží být hospodárný. Nechal bych to podrobit analýzám. Myslím si, že by lepší a ekonomičtější bylo využívat ty, co máme dnes. Tady jde o desítky miliard a je třeba mít na to dobré analýzy,“ dodal Čížek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…