Nový šéf GIBS: Mým nadřízeným je premiér, ale jsem služebníkem státu

15.09.2018 13:46

Generální inspekce bezpečnostních sborů, která vyšetřuje trestné činy policistů, celníků a členů Vězeňské služby, má již třetího ředitele. Stal se jím Radim Dragoun, dosavadní lounský státní zástupce. Nový šéf GIBS v rozhovoru pro Lidovky.cz ujišťuje, že pod jeho vedením by chtěl, aby GIBS byla „profesionálním, sebevědomým a důvěryhodným sborem“.

Nový šéf GIBS: Mým nadřízeným je premiér, ale jsem služebníkem státu
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Útvar se dlouhodobě těší nepříliš lichotivé pověstí. K tomu přispěly i rozepře okolo odchodu předposledního ředitele Michala Murína, který se dostal do střetu s Andrejem Babišem.  

„Chtěl bych, aby tato významná veřejná funkce nebyla vnímána politicky. Jsem služebník státu,“ okomentoval svoji funkci Dragoun v kontextu odchodu svého předchůdce. „Mým nadřízeným je premiér, a to jakýkoliv premiér, který tu bude po dobu mého funkčního období. A budu dělat všechno pro to, abychom já ani celý útvar nezavdali příčinu k žádným spekulacím,“ pokračoval. Premiér je jeho nadřízeným služebním funkcionářem, pokud jde o služební poměr, jeho vznik, průběh i zánik, Úřad vlády je odvolacím orgánem ve věcech služebních. „A pro odlehčení, mi například podepisuje i dovolenou,“ vyjmenoval. „Seznamuji se s novým prostředím, lidmi a předpisy. A také s věcmi, které se týkají vnitřní bezpečnosti,“ vysvětlil, jakým činnostem se po svém nedávném nástupu věnuje, a dodal, že hlavní funkcí je reprezentovat útvar navenek, zajištovat jeho finance, strategii a provozní záležitosti.

Celý rozhovor ZDE

Radim Dragoun v rozhovoru pro Lidovky.cz uvedl, že nelze nyní hodnotit stav a kondici GIBS. „Na toto je ještě brzy, proces poznání je na delší dobu. Odhaduji to ještě na měsíc až dva,“ řekl s tím, že stěžejní bude vypracovat statistiky zatíženosti. Na základě debaty se státními zástupci si pak určí své priority, na které se chce zaměřit a změnit. Co se týká prvních kroků, nastínil, že v prvním roce ve funkci by chtěl především  odstranit dvojkolejnost v řízení jednotlivých teritoriálních pracovišť. „Chci, aby byl na teritoriu jeden odpovědný pracovník za činnost svých podřízených, a nikoliv, aby odpovědnost byla rozmělňována mezi více funkcionářů,“ zdůrazňuje v rozhovoru pro Lidovky.cz

Za pozitivní považuje lidský faktor. „Chci věřit tomu, že drtivá většina příslušníků jsou lidé, kteří dělají svou práci poctivě. Nicméně je to drobná mravenčí práce, která není úplně vidět,“ řekl s tím, že ta není příliš medializována. Pod jeho vedením by chtěl, aby GIBS byla „profesionálním, sebevědomým a důvěryhodným sborem.“

Podle jeho slov, receptem na napravení pověsti, že mezi GIBS a dozorujícími státními zástupci nejsou příliš dobré vztahy, je otevřená komunikace a předávání objektivních informací.  Připouští, že vztahy mezi příslušníky se liší kraj od kraje. „Zatímco v jednom kraji spolupráce může být bezvadná, v druhém může být špatná. Ale ještě se mi nepodařilo odjet do všech regionů, kde bych hovořil se státními zástupci a s příslušníky GIBS a o jejich spolupráci si udělal obrázek,“ vysvětlil a dodal, že se do krajů chystá co nejdříve rozjet. 

Dragoun přitakává tvrzení, které pronesl nejvyšší žalobce Pavel Zeman, že GIBS se z větší části věnuje bagatelní trestné činnosti. „Vidím to podobně. Ale na druhou stranu má GIBS věcnou příslušnost vymezenou velmi široce, musí se zabývat všemi trestnými činy,“ dodal. GIBS si podle něj nemůže říkat, co ji nezajímá. „Musí ji zajímat, když policista doma zfackuje manželku nebo řídil opilý, stejně jako když se policista dopouští sofistikované trestné činnosti jako třeba korupce či vynášení informací,“ poukázal na široké spektrum případných trestných činů. Současně si není jist, zda by řešením bylo zúžení působnosti GIBS. Neví, zda by to legislativa byla ochotna akceptovat.

Řešení vidí spíše v tom, že účelová podání ukončí dříve, nebo ani nezahájí šetření. „Protože se obávám, že v některých případech se GIBS skutečně zabývá věcmi, u kterých je jisté, že z nich nic nebude,“ odůvodnil. Podle něj by prostor ke zlepšení byl také ve zlepšení vlastní vyhledávací činnosti.  

Nový šef GIBS nedávno diskutoval s premiérem Babišem o nutnosti zvýšit trestní sazby za trestný čin převaděčství. Z jeho hlediska tresty příliš od páchání této trestné činnosti neodrazují – v porovnání se ziskem, kterého mohou kriminální skupiny dosáhnout.

Před samotným výběrovým řízením se spekulovalo o tom, že nového šéfa GIBS chce Babiš kvůli stíhání v kauze Čapí hnízdo. „Pokud bych cítil, že zde jsou nebo budou tlaky, nebo mě bude chtít někdo směrovat, tak bych do konkurzu vůbec nešel,“ vysvětlil Dragoun a dodal, že když se ucházíte o takovou funkci, musíte se s tím naučit žít. Současně připustil, že kauzu Čapí hnízdo je těžké ovlivnit. „Kauza Čapí hnízdo má vlastního vyšetřovatele i dozorového státního zástupce, ovlivnit tuto kauzu by nebylo pro nikoho jednoduché, a to z jakékoliv pozice,“ uvedl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…