Novým předsedou ČSSD zatím nebude nestraník, oznámil Chovanec

03.11.2017 18:34

Novým předsedou ČSSD podle statutárního místopředsedy Milana Chovance nebude moci být některý ze současných nestraníků. Stanovy by kvůli tomu totiž bylo možné změnit nejdříve na únorovém sjezdu sociálních demokratů a změnu by pak bylo třeba zaregistrovat na Ministerstvu vnitra. Chovanec to dnes řekl novinářům po jednání předsednictva strany. Právě Chovanec dřív možnost nestranického předsedy zmiňoval, připomněla ČTK.

Novým předsedou ČSSD zatím nebude nestraník, oznámil Chovanec
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec

„Není možné, aby se stanovy aplikovaly přímo na sjezdu,“ uvedl Chovanec, který po rezignaci premiéra Bohuslava Sobotky stranu vede. Nového předsedu si podle něj vyberou delegáti sjezdu, přímá volba uplatněna nebude. Přímá volba předsedy zatím nebyla vyzkoušena a k této formě výběru by podle Chovance měla strana přistoupit až „ve stabilnější době“.

Chovanec také uvedl, že mandáty členů dosavadního vedení strany skončí až na sjezdu, ačkoli někteří regionální představitelé požadovali jejich rezignaci po nejhorším výsledku ČSSD ve sněmovních volbách.

Místopředseda ČSSD výslovně neřekl, zda se o funkci ve vedení strany bude znovu ucházet. „Moje jediná ambice je dovést sociální demokracii do bezpečného přístavu jménem sjezd. Rozhodnou krajské organizace, které nominují,“ řekl Chovanec. Uvedl také, že sjezd musí zvolit „nové vedení, razantní vedení“.

Sjezd se bude zabývat podle Chovance změnou stanov strany, které je potřeba „trošku provětrat“, aby sociální demokracie byla rychlejší a akceschopnější. Chovanec v této souvislosti zopakoval, že strana by do budoucna měla dát větší prostor starostům a hejtmanům, kteří za ni kandidovali, ale nejsou jejími členy.

„ČSSD v říjnových sněmovních volbách získala jen 7,27 procenta hlasů, přičemž před čtyřmi lety vyhrála s 20,45 procenta. Pád nezastavilo červnové rozdělení funkcí mezi Chovance, Sobotku a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, jenž byl volebním lídrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…