O 60 miliard méně z mimořádné daně, než se čekalo. Stanjura je v klidu

14.04.2023 15:50 | On-line

Stát letos vybere podle Výboru pro rozpočtové prognózy pouze 40,3 miliardy korun na dani z neočekávaných zisků. V rozpočtu přitom vláda počítala, že na tzv. windfall tax vybere 100 miliard korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) to nebude tak velký problém, protože na druhé straně stát bude mít menší výdaje například za kompenzace vysokých cen energií.

O 60 miliard méně z mimořádné daně, než se čekalo. Stanjura je v klidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Výběr peněz za windfall tax bude podle zprávy ministerstva financí nižší, než se očekávalo, zejména kvůli cenám energií, které po Novém roce brzy klesly pod vládní cenový strop. Částka se podle Stanjury díky tomu sníží i na výdajové stránce a změna odhadovaných výnosů tak nebude znamenat zvýšení plánovaného schodku rozpočtu.

„V září loňského roku při schvalování státního rozpočtu na rok 2023 pracovalo MF s tehdejšími vysokými cenami energií, jejichž budoucí vývoj v letošním roce nebylo možné spolehlivě predikovat,“ sdělil mluvčí ministerstva Tomáš Weiss podle informací serveru Novinky.cz.

„Pro účely udržení navrženého deficitu státního rozpočtu 295 miliard korun nicméně zůstává klíčové, aby mimořádné příjmy pokryly mimořádné výdaje, tedy aby jejich poměr zůstal rozpočtově neutrální, což aktualizované odhady MF nyní potvrzují,“ dodal Weiss s tím, že výdaje na kompenzace při aktuálních cenách nepřevýší mimořádné příjmy.

Ministerstvo financí v rozpočtu počítalo s výběrem 85 miliard korun za daň z neočekávaných zisků v oblasti energetické, petrochemické a těžební a také v bankovním sektoru. Oproti očekáváním nyní ministerstvo počítá s tím, že vybere pouze 28 miliard korun. Odhad se změnil také u daně z nadměrných příjmů při výrobě elektřiny, který se zmenšil z původně plánovaných 15 miliard na 12,3 miliardy korun. Ekonomičtí analytici již předem varovali, že na mimořádné dani se nejspíše vybere mnohem méně, než stát očekává.

Výbor pro rozpočtové prognózy pro letošek očekává, že stát vybere více než loni na dani z příjmu. Letos by měl stát vybrat 216,8 miliardy korun na dani z příjmu fyzických osob, zatímco loni to bylo 195,5 miliardy korun. Do rozpočtu by podle nové prognózy také mělo přijít 255,1 miliard korun na dani z příjmu právnických osob, oproti loňským 235,3 miliardám korun. Výnos daně z přidané hodnoty by měl vzrůst na 582,1 miliardy korun proti loňským 536,2 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …