O Češích placených Putinem. To bude překvapení

02.03.2022 9:45 | Glosa

Ruská pátá kolona financovaná z Moskvy... Oblíbený příběh mnoha lidí se v posledním týdnu podle Petra Hampla ukázal jako naprostý nesmysl. Kromě toho, z jeho zkušenosti byli čeští podporovatelé Putina tak chudí, že nebylo vidět, že by je někdo vyplácel.

O Češích placených Putinem. To bude překvapení
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bojové vozidlo pěchoty BMP-2

Matematik Marian Kechlibar ve svých poznámkách k válce na Ukrajině poznamenal, že Rusům se nepodařilo dosáhnout na Západě žádných „vlivových“ úspěchů u států nebo firem, se kterými doposud měli dobré vztahy.

Sociolog Petr Hampl k tomu připsal, že po ruském útoku na Ukrajinu se ukázalo, že v Česku nikdy nebyla ona mýtická „ruská pátá kolona“, kterou všichni strašili. A nikdy ani žádná taková řízená promoskevská fronta neexistovala.

„Znám osobně podstatnou část těch lidí, o kterých se dnes píše jako o šiřitelích proruských narativů. Všichni jsou velmi chudí, někteří dokonce v osobních exekucích,“ dodává k tomu Hampl.

I když si mnozí mysleli opak, není to vlastně překvapující. Rusko zde totiž nikdy nebudovalo žádnou „soft power“, jako to dělají jiné velké země. Nebyla zde žádná „Nadace pravoslavné společnosti“, která by rozdávala lidem peníze pod hesly o kulturním dialogu a podpoře bádání.

Ani žádný „Dostojevského institut“, který by oněm šiřitelům proruských narativů rozdával štědré granty na jejich činnost. Dokonce ani knihovna, kde by se zájemci dostali zadarmo k literatuře, na což se zde zmohly i mnohem menší země.

„Absolutně nic! Žádné schůzky, kde se důležití lidé propojovali pod ruským patronátem. Když před časem jelo pár českých spisovatelů do Ruska, museli si cestu platit sami a někteří si na to půjčovali,“ dodává sociolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…