O Porošenkovi už pochybují i Putinovi odpůrci. A toto říkají o pánovi, který financoval i Václava Havla

09.01.2015 20:01

Ruský spisovatel a publicista Leonid Beršidskij nesouhlasí s americkým multimiliardářem a filantropem Gerogem Sorosem, podle kterého by měla Evropa Ukrajině poskytnout 50 miliard dolarů. Beršidskij totiž pochybuje o důvěryhodnosti kyjevské vlády. A to přesto, že patří mezi největší kritiky Vladimira Putina.

O Porošenkovi už pochybují i Putinovi odpůrci. A toto říkají o pánovi, který financoval i Václava Havla
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Klidný Kyjev

Beršidskij, jenž opustil Rusko a žije v Berlíně, si všímá, jakým způsobem se George Soros angažuje ve snaze ukrajinské vlády dosáhnout na záchranný balíček ve výši 50 miliard dolarů. Soros nabádá Evropu, aby tyto peníze Ukrajině bezodkladně poskytla. „Vláda v Kyjevě však postrádá důvěryhodnost pro spravování takové obrovské sumy a evropské státy navíc nemají peněz nazbyt,“ konstatuje Beršidiskij. Ruský spisovatel žijící momentálně v Berlíně připomíná, že Soros utekl před sovětskými vojsky v roce 1947 do Velké Británie a současnou ruskou agresi vnímá velmi osobně. „On je přesvědčen, že ruský nacionalismus představuje největší hrozbu pro současnou Evropu,“ uvádí Beršidskij.

„Soros navrhuje, aby byla nevyčerpaná finanční pomoc určená pro Maďarsko, Rumunsko, Portugalsko a Irsko přesměrována na Ukrajinu. Přispěchat se svojí pomocí by pak podle jeho plánu měl i Mezinárodní měnový fond a s pomocí dalších finančních institucí by se mělo dát dohromady oněch 50 miliard dolarů,“ cituje Beršidskij finančníka Sorose, který prý cítí vůči Ukrajině až vášnivé sympatie. „Já s ním souhlasím v tom, že je třeba Ukrajině pomoci. Jeho nadšení z údajně prováděných ukrajinských reforem však nesdílím. Vláda nejenom, že se zaváděním reforem otálí, ale zatím se jí ani nepodařilo sestavit rozpočet,“ upozorňuje Beršidskij.

Beršidskij připomíná kritické postoje bývalého ukrajinského investigativního novináře Sergije Leščenka, který nedávno na serveru Pravda.com napsal, že zákonodárci často ani nevědí, pro co vlastně hlasovali. „Podle Leščenka je navíc vláda rozdělena do tří skupinek, jimž velí prezident Porošenko, premiér Jaceňuk a oligarcha Igor Kolomojskij. To má podle mého názoru dost daleko od Sorosova popisu situace, podle kterého je reformní vláda plná ideálu a chystá se učinit zásadní historický krok k obnově země,“ vyjadřuje Beršidskij své pochybnosti a cituje Leščenka, který se nechal slyšet, že Západ má plné právo vyžadovat hluboké reformy jako podmínku pro poskytnutí finanční pomoci.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Ruský spisovatel a publicista tvrdí, že zahlcení Ukrajiny tolika penězi by mohlo být pro ukrajinské politiky a úředníky obrovským morálním hazardem. Už nyní prý doufají, že díky finanční podpoře nebudou muset restrukturalizovat státní dluh, jenž s největší pravděpodobností přesáhne 80% HDP. „Jestli se ptáte, proč je poskytnutí 50 miliard dolarů Ukrajině špatný nápad, podívejte se na Sorosovo filantropické úsilí v Rusku v devadesátých letech minulého století. Jednou miliardou dolarů zde podpořil vědu, kulturu a občanskou společnost, aby se později jen mohl bezmocně dívat, jak vše přišlo vniveč. Rusko se stejně od západního kurzu odklonilo a stalo se opět hrozbou,“ připomíná Beršidskij.

„Jaceňuk a jeho tým doufají, že Západ se bude řídit Sorosovými radami. Ukrajinský premiér včera hovořil v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a jejími spolupracovníky. Jaceňuk dle Sorosovy linie hovoří o Rusku jako hrozbě pro Evropu. Nicméně se nezdá, že by získal jasnou podporu pro poskytnutí dalších peněz. Němci už ostatně do dnešních dní garantovali půjčku 500 milionů eur, poskytnutí dalších 1,8 miliardy eur potom navrhla Evropská komise. Tuto částku však ještě bude muset schválit Evropský parlament. Jak ovšem řekl prezident Evropské komise Juncker, je to jen zlomek toho, co Ukrajina potřebuje,“ píše Beršidskij.

Přes náklonnost Merkelové k Ukrajině nebude podle Beršidského její vláda posílat do Kyjeva další obrovské sumy peněz. „Aby Německo zabránilo rozpadu eurozóny, bude navíc muset nejspíš odepsat půjčky určené Řecku. Posílání dalších peněz bez jasných garancí není na pořadu dne. Pochybnosti německé vlády navíc sdílí i další evropské státy. Zejména ty, které se podíleli na záchranném balíčku pro Řecko. Za několik dní bude rozhodovat MMF o poskytnutí peněz pro Ukrajinu. V případě, že se rozhodně poslat do Kyjeva peníze, musí zajistit, aby země splnila všechny předem dané podmínky,“ nabádá Beršidskij.

V závěru svého komentáře Beršidskij vyjadřuje přesvědčení, že pokud země propásne historickou příležitost přivést zemi k prosperitě, bude to chyba především domácích politiků, nikoli zbytku světa. „V úvodní zkoušce, kterou bylo sestavování rozpočtu, navíc Porošenko, Jaceňuk a spol. příliš neuspěli. Je bez diskuze, že musí projevit mnohem větší úsilí a vůli, aby přesvědčili Západ, že si další finanční pomoc skutečně zaslouží,“ konstatuje Beršidskij.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…