O co těm senátorům jde? Farský v rozhlase hájil zpochybňovaný registr smluv

03.11.2017 19:15

Moderátor Jan Moláček v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu zpovídal volebního lídra hnutí Starostové a nezávislí Jana Farského. Ten se rozpovídal o registru smluv. Nenechal nit suchou na senátorech, kteří si na zákon stěžují u Ústavního soudu ČR.

O co těm senátorům jde? Farský v rozhlase hájil zpochybňovaný registr smluv
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Část senátorů podala stížnost k Ústavnímu soudu ČR na zákon o registru smluv. Farský doufal, že už k tomu nedojde, protože se o tomto zákoně debatovalo pět let a byla přijata určitá kompromisní varianta. Třicítka senátorů je však jiného názoru. Proto podali stížnost. Podle Farského na to jistě mají právo, byť prý Farský příliš nechápe, na co si stěžují. V textu určeném Ústavnímu soudu se podle hosta opakují argumenty, které už byly v minulosti vyvráceny. Senátoři stavějí na tom, že když budou zveřejněny smlouvy státních podniků, včetně obchodního tajemství, tak to ty firmy poškodí,“ zaznělo z úst Farského.

Tuto obavu však podle jeho názoru odstranila poslední novela registru smluv. Zákon o registru smluv podle poslance obchodní tajemství chrání, Host proto opravdu nechápe, o co přesně senátorům jde.

Třicítka členů horní parlamentní komory tvrdí, že registr smluv nepotřebujeme, protože už máme zákon o svobodném přístupu k informacím a občan se na základě tohoto zákona dostane k drtivé většině informací, pokud o ně požádá. „Občan by především neměl být v roli prosebníka, který žádá informaci, co se děje s veřejným, tedy i s jeho majetkem. ... Daňový poplatník nemá být tím, kdo odvede daně, ale pak už se nesmí na nic ptát,“ rozčiloval se ve studiu veřejnoprávního rozhlasu Farský. Daňový poplatník by měl naopak podle jeho názoru disponovat právem dozvědět se maximum možných informací, aniž by o to někde musel prosit.  

Smlouvy se zveřejňují až poté, co jsou uzavřeny, takže podle Farského nenarušují konkurenční prostředí. Zákon jen zprůhledňuje finanční toky. Přes registr smluv, resp. přes uzavřené smlouvy, protečou rok co rok miliardy a pokud se budou úředníci chovat hospodárněji, neboť vědí, že jejich smlouva bude zveřejněna, pro Česko to bude jen dobře. Prospěšnost registru smluv se ukázala např. na nákupu léčiv jednotlivými nemocnicemi. Z informací uveřejněných v registru totiž vyplývá, že některé nemocnice nakupují některá léčiva dráž než jiné nemocnice, ale k tomu přece není důvod. Jeden a tentýž lék by měl tu či onu nemocnici stát stejné peníze.

„Proč by smlouvy neměla zveřejňovat Sněmovna či Senát. Proč by měla smlouvy zveřejňovat Kancelář prezidenta republiky,“ ptal se dál host. Do budoucna by si přál, aby byla působnost zákona o registru smluv co nejširší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…