O růstu důchodů budou poslanci dál debatovat v příštím roce

26.04.2019 6:45

Poslanci by dnes měli dokončit úvodní kolo debaty o růstu důchodů v příštím roce. Na programu jsou i další předlohy v prvním čtení. Jde například o úpravy sněmovního jednacího řádu nebo o změny v podmínkách provozování taxislužby.

O růstu důchodů budou poslanci dál debatovat v příštím roce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné interpelace na premiéra a jeho ministry. Den před velikonočními svátky byla poslanecká i vládní účast prachbídná

V důchodové novele vláda navrhuje zavést pro příští rok zvláštní příspěvek tak, aby průměrný měsíční důchod vzrostl o 900 korun, tedy nad zákonnou valorizaci. Podle nynějších odhadů by příspěvek mohl činit 180 až 200 korun, státní rozpočet by zatížil asi sedmi miliardami korun.

Změnu jednacího řádu předložil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Předloha mimo jiné rozšiřuje časový prostor pro finální schvalování zákonů a zrychluje schvalování většiny mezinárodních smluv. Novela upravuje také procedurální veta, která mohou uplatnit poslanecké kluby nebo skupiny poslanců.

Vládní návrh zmírnění podmínek pro taxislužby vyvolává protesty některých taxikářů. Stát chce umožnit větší využití moderních technologií v taxislužbě a zároveň vyrovnat podmínky pro klasické taxislužby a alternativní přepravce. Návrh předpokládá, že vozidla taxi už nebudou muset mít taxametr ani střešní svítilnu a řidiči nebudou muset podstupovat zkoušky z místopisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…