O tom nepíšou: Covid se v ČR zlepšuje. Možná zvrat

29.11.2021 12:21 | Ze sítí

Rekordní covidová neděle? No, jak se to vezme... V souboji se současnou vlnou pandemie covid-19 přicházejí i dobré zprávy. Jednu z nich poskytují výpočty a poznámky ekonometričky Lucie Houfkové. Ta nechápe, proč se o trendu, který vypozorovala, nepíše.

O tom nepíšou: Covid se v ČR zlepšuje. Možná zvrat
Foto: Fakultní nemocnice U svaté Anny
Popisek: Převoz pacienta s covidem-19

Anketa

Těšíte se, až se kabinet Petra Fialy ujme vlády?

5%
91%
hlasovalo: 15146 lidí
Houfková díky aplikaci svého vzdělání dokáže snáze předpovídat budoucí trendy a vysvětlovat aktuální stav. O informace se pak dělí na facebookovém profilu Covid zápisky. „Zpomalování dále pokračuje, jen nerozumím tomu, proč se o tom nepíše. Od rána na mě skáče, jak byla včera rekordní neděle. Ano byla, nejen v počtu pozitivních, ale i v počtu testů,“ píše na úvod svého příspěvku výzkumnice a dává tak do kontextu mediální vlnu zpráv o tom, že počty nakažených lámou rekordy. Upozorňuje dále, že po zpětném doplnění dat do centrálního systému pokleslo číslo hovořící o počtu pacientů v nemocnicích a tempo růstu klesá, tedy v absolutních hodnotách veličina i nadále roste, avšak přírůstky se zmenšují.

Na níže přiloženém grafu lze potom vidět, že zatímco celkový počet hospitalizovaných začíná stagnovat, či mírně klesat, u těch ve vážném stavu číslo stále roste, byť pomaleji.

Tyto informace zaujaly i radní ČTK Angeliku Bazalovou, která se snaží veřejnosti vysvětlovat některé aspekty pandemie zasazené do hlubšího kontextu. „Vypadá to, že poté, co očkovaný ministr zdravotnictví  nakazil očkovanou hlavní hygieničku, by se trend pomalu mohl obracet,“ trefuje se Bazalová do čerstvě pozitivních Vojtěcha a Svrčinové. „Samozřejmě že je to díky duchapřítomným  opatřením naší osvícené vlády! Určitě zabralo, že  neočkovaní nesmějí do hospody. To dá rozum,“ glosuje Bazalová výkon vlády v aktuálním boji.

Jak dokládají aktuální data ze serveru Ministerstva zdravotnictví, počet nově diagnostikovaných případů covid-19 se v první půlce minulého týdne a v neděli sice opět zvýšil, ale v pátek o to výrazněji poklesl, stejně jako v sobotu. Je také nutné vzít v potaz, že se mezitýdně velmi výrazně zvýšil absolutní počet provedených testů, kdežto jejich procentuální pozitivita zůstala přibližně stejná.

Ještě ale rozhodně není vyhráno, jak ukazuje právě graf s počtem lidí hospitalizovaných na JIP. Zatímco před 15 dny jich bylo v zemi 623, tuto neděli už lékaři bojovali o životy 947 lidí, což je nárůst prakticky o 50 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…