O válce a jejích následcích něco vím... Poslední žijící z Ležáků napsala Putinovi dopis. Silné čtení

01.03.2022 16:35

O válce a následcích války něco málo vím. Jsem poslední žijící z Ležáků vypálených 24. června 1942. Píše dvaaosmdesátiletá Jarmila Doležalová, jejíž dcera je spoluautorkou několika publikací o Ležákách. Ruského prezidenta Vladimira Putina v dopise dále žádá o zastavení násilí na Ukrajině.

O válce a jejích následcích něco vím... Poslední žijící z Ležáků napsala Putinovi dopis. Silné čtení
Foto: Jarmila Doležalová
Popisek: Jarmila Doležalová

"Prosím Vás, aby bylo neprodleně zastaveno násilí na Ukrajině. Pro každého civilistu, pro každé malé dítě, aby nemuseli projít tím, co život připravil mně…," žádá v dopise Jarmila Doležalová Putina.

O válce něco vím

"O válce a následcích války něco málo vím. Jsem poslední žijící z Ležáků vypálených 24. června 1942. Když mně byly dva roky, nechalo mě pardubické gestapo zatknout, unést a odvléci," píše v otevřeném dopise Jarmila Doležalová a pokračuje: "S mojí roční sestrou Marií jsem byla vybrána na poněmčení. Jen my dvě jsme tak přežily ze všech ležáckých dětí a obyvatel druhou světovou válku."


 

"Proto, že mí nejbližší příbuzní ukrývali v ležáckém mlýně parašutisty z výsadku Silver A s vysílačkou Libuší, zemřelo deset členů mé rodiny. Tatínek, maminka, teta, strejdové, babičky, dědeček, malé sestřenice...," píše dál.

Ne podobnému osudu

Se zasláním dopisu na adresu ruského velvyslanectví v Česku jí pomáhala dcera. "Z tohoto důvodu jsem srdcem se všemi, kteří mají podobný osud nebo by ho mohli mít právě kvůli ozbrojeným, válečným konfliktům," stojí dále. Dcera Jarmily Doležalové - též Jarmila Doležalová - je spoluautorkou několika publikací o Ležákách. Jmenují se Osud jménem Ležáky, Ležáky známé i neznámé, Křižovatky času - Ležáky v datech.

Doležalová, rozená Štulíková, je starší ze dvou sester, které jediné přežily vyhlazení Ležáků. Spolu se sestrou Marií se narodila do rodiny Josefa Štulíka a jeho ženy Marie, rozené Pelikánové. Doležalová se 27. října 1951 stala členkou Československého svazu bojovníků za svobodu. Po pětašedesáti letech z něj na protest proti vyloučení třech jiných členů této organizace a proti rušení poboček v Jičíně a v Lidicích vystoupila. Stalo se v roce 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…