O víkendu se jim smáli, teď bojovníci za klima přitvrzují. V Mnichově zahořely ohně

17.07.2023 19:59

Klima aktivisté v Německu zapálili dvě nová SUV BMW X5. Nejde však o skupinu Poslední generace, která v posledních měsících na protest proti vládním rozhodnutím o klimatu přitvrdila ve svém boji a její příslušníci se stále častěji lepí k silnicím. Podle aktivistů, kteří se k činu přihlásili, toho Poslední generace zdaleka nedělá dost. Změnit by se měl „celý zatracený systém“, požadují.

O víkendu se jim smáli, teď bojovníci za klima přitvrzují. V Mnichově zahořely ohně
Foto: Repro Twitter @AufstandLastGen
Popisek: Blokování dopravy Poslední generací v Berlíně

Klima aktivisté zapálili dvě SUV BMW X5 – jedno z nich s elektromotorem – v areálu prodejce automobilů v Mnichově v noci z 9. na 10. července. Neznámé osoby se nyní k záležitosti vyjádřily prostřednictvím internetu. Tento čin je podle nich „první reakcí“ na postup státních orgánů při protestech proti klimatickým změnám, informuje deník Welt.

 

 

„Jako první reakci jsme včera proto v noci z 9. července na 10. července v rámci rychlé akce násilně vyřadili z provozu dvě vozidla BMW SUV pomocí zápalného zařízení,“ přihlásili se v dopise k činu klima aktivisté, jejich vyjádření zprostředkovala německá veřejnoprávní stanice Bayerische Rundfunk (BR).

Hasiči byli ke žhářskému útoku přivoláni v půl páté ráno. Než dorazili k autobazaru v mnichovské čtvrti Westend, obě SUV auta již byla zcela pohlcena plameny. Hasičům se podařilo zabránit hrozícímu rozšíření se požáru na okolní budovy, žár však zničil dvě skleněné výplně schodiště. Podle vyjádření policie byla poničena i další vozidla. Škoda na majetku je odhadována na 100 000 eur. Případ by měl podle stanice Bayerische Rundfunk vyšetřovat mnichovský 43. komisariát zabývající se politicky motivovanými činy.

Aktivisté, kteří se k činu přihlásili, vyjádřili svou nespokojenost s činy aktivistické skupiny Poslední generace (Letzte Generation). Ta je podle nich nedostatečná. A to i přes to, že v posledních měsících boj Poslední generace za ochranu klimatu přitvrzuje.

Po internetu kolují mnohá videa, na nichž se členové skupiny Poslední generace přilepují k silnici, a znemožňují tím plynulý provoz. Mnohým z řidičů pak dochází trpělivost a marně se snaží aktivisty ze silnice odtáhnout, než lepidlo zaschne. Cílem aktivistů je zcela zabránit provozu.

„Nalepit se na ulici a pak křičet jako pětileté dítě, když se hasiči snaží aktivisty odlepit: není divu, že je teď skoro všichni nenávidí,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru pod sdílené video, v němž se hasiči snaží odlepit některé aktivisty od asfaltu.

 

 

Na dalším z kolujících videí je vidět i násilí, kterého se na aktivistech dopouštějí někteří z netrpělivých řidičů. Na minutovém videu lze vidět, jak někteří Němci ne právě šetrně z vozovky odtahují aktivisty, kteří se však neohroženě ihned po odtažení vracejí doprostřed vozovky, jen aby jedno z nákladních aut neprojelo.

 

 

Podle aktivistů, kteří v noci z 9. na 10. července zapálili dvě vozidla SUV, by se měl změnit celý systém v Německu. „Problémem nejsou špatná nebo příliš váhavá rozhodnutí federální vlády o klimatu. Problémem je celý zatracený systém!“ píší v dopise. Dále dodávají, že výběr aut BMW nebyl náhodný. „BMW je jedním z hlavních výrobců automobilů a před mnoha lety spustilo koncept SUV,“ vysvětlili podrobněji svůj motiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…