ODS by mohla přijmout poslance LIDEM. Peake jednala nemotorně, řekl Kuba

10.08.2013 12:29

Úřadující předseda ODS Martin Kuba připouští, že po pádu koaliční většiny a "zradě" dvou poslanců je jeho strana v nelehké situaci. Kromě toho, že by uvítal návrat Václava Klause do vedení strany, nevylučuje ani spojení s poslanci LIDEM, pokud by stranu oslovili s rozumnými politickými názory.

ODS by mohla přijmout poslance LIDEM. Peake jednala nemotorně, řekl Kuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Strana kvůli názorovému obratu dvou poslanců, který Kuba označuje jako zradu, vypadá nejednotně. I to ji může poškodit v předčasných volbách. "Kolegové nás dostali do velmi nepříjemné situace, ale věřím, že ODS předčasné volby zvládne nejlépe, jak toho bude schopna," uvedl Kuba v rozhovoru pro deník Právo.

Peake jednala nemotorně

Poté, co jednací sál opustili Tomáš Úlehla a Jan Florián, rozhodla se hlasování o důvěře Rusnokovi zdržet také šéfka strany LIDEM Karolína Peake. Následně kvůli názorovému nesouladu se svými poslanci opustila i post předsedkyně partaje. Podle Kuby se Peake v celé věci pohybovala nemotorně od začátku.

"Měl jsem z ní někdy pocit, že se snaží hovořit za své poslance, kteří dávno měli jiné názory než měla ona. Snažila se tu situaci nějak politicky využít pro svou budoucnost," komentuje jednání Peake poslanec.

Spekulace o tom, že by někteří členové strany LIDEM mohli přejít do ODS Kuba nevyvrátil. Od začátku ji prý sice považoval za projekt, který má složitou politickou budoucnost, nicméně je přesvědčen, že jsou mezi nimi ve sněmovně lidé, kteří mají rozumné politické názory. "A kdyby oslovili ODS, jestli by své názory mohli spojit s ní, tak je to možnost. Zatím jsem takovou aktivitu ale nezaznamenal, se mnou o tom nikdo nemluvil," dodává úřadující šéf ODS.

Takoví Hrdličkové jsou všude

Občanská demokracie ze svých řad vyloučila lobbistu Tomáše Hrdličku, coby šedou eminenci, která měla stát za obratem Floriána a Úlehly. Kuba se domnívá, že je jeho vliv médii poněkud přeceňován. "Kolem každé strany se takoví lidé motají.(...) Podobní Hrdličkové se motají i kolem ČSSD a TOP 09, ale strana musí mít odvahu jim čelit a dát jasný mediální signál, že jim čelí," uvedl pro Právo Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…