ODS by prý měla být vděčná Petru Fialovi. Zde jsou sepsané důvody

17.01.2016 20:46

Podle Martina Weisse, komentátora deníku Echo24.cz, je ODS stále tady a zjevně tu bude i dál, což nebyla ještě před dvěma lety jasně daná věc. „Ale její podpora se stabilizovala na číslech, která jako by odpovídala tomu, že se minimálně skutečně rozdělila,“ píše Weiss s tím, že za rozhodující devizu považuje předsednictví Petra Fialy.

ODS by prý měla být vděčná Petru Fialovi. Zde jsou sepsané důvody
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Staronový předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Může být profesor Petr Fiala v budoucnosti předsedou vlády ČR?

hlasovalo: 4064 lidí

„To, že vyřizovat ji (ODS, pozn. red.) co nejčastějším opakováním slova kmotři považují za nosné už jen Andrej Babiš a jeho novináři, je hlavně Fialova zásluha,“ je přesvědčen Weiss, podle kterého jsou mnozí pozorovatelé z vedení dříve nejsilnější pravicové strany nespokojeni s Fialou, protože ho vidí jako neprůbojného a ne dost obratného vyjednavače. „Byli s tímto soudem hotovi už asi měsíc po Fialově nástupu a po dvou letech mají pocit, že dnes už na jejich slova došlo,“ míní dále komentátor Echa.

„Je sice pravda, že Fiala, jenž temperamentem nezapře profesora, kterým je, nedokáže zasazovat tak účinné rétorické zásahy vládě tak jako Miroslav Kalousek,“ podotýká dále Wiess, který se ale ptá, co byly Kalouskovi jeho největší hity platné. „Podívat se na průzkumy a najít tam celkem jasnou odpověď. Ke zdvojnásobení podpory tudy cesta nevede,“ poznamenává dále komentátor.

Podle něj tito pozorovatelé ve skutečnosti detekují ztrátu oparu moci, se kterou byla ODS spojena od samého začátku. „S ministry ve funkcích se zrodila a i v opozici si vždy zachovávala určité pozice vyplývající ze setrvačnosti státní správy. Tento opar vlastně ODS dovedl tam, kde v roce 2013 málem skončila,“ všímá si následně skutečnosti Weiss, podle kterého s tím teď souvisí, že straně se hůře oslovuje veřejnost. „Kdo si vzpomene na to, že to byli poslanci Fiala a Stanjura, kteří ve Sněmovně upozorňovali při schvalování zákonu o kontrolním hlášení DPH přesně na ty chyby, které je dnes i ministr financí nucen řešit,“ ptá se dále komentátor a připomíná, že v hodnocení duelů s Bohuslavem Sobotkou i s Andrejem Babišem v Otázkách Václava Moravce vyšel právě předseda ODS jako ten, kdo lže výrazně méně.

Celý komentář zabývající se budoucností Petra Fialy a ODS si můžete přečíst ZDE

„Zadruhé ODS reprezentuje ideové hodnoty, od kterých se zejména střední Evropa v posledních letech odklání,“ poukazuje Weiss na další problém, podle kterého úspěchy Fica, Orbána, Kaczynského, Babiše i Zemana lze číst tak, že lidé chtějí silnější stát v čele s lídrem, který se neostýchá bouchat pěstí do stolu a státní mocí se tvrdě ohánět. „Hrdost na individuální svobodu je tu menšinová záležitost. Otázka je, zda natrvalo,“ klade komentátor internetového deníku otázku, kterou by se teď měla strana zabývat, protože Fiala sází v současnosti na rétoriku zaměřenou v zásadě na lidi s podnikatelskou, samostatnou povahou. „Nevím, jak je to věrohodné a jak je to dlouhodobě nosné – tito lidé nikdy v žádné společnosti netvoří většinu,“ poukazuje komentátor ve své glose na další věc.

Bývalého ministra školství tak podle Weisse může potkat osud, který prý ukázal Jan Zahradil. „Politik kompetentní v tom, co dělá, mající za sebou jasné výsledky a žádný skandál. Ale taky stejně známé limity. A spolustraníci mu prostě jednoho dne, aniž by se dopustil nějaké zjevné chyby, dali najevo, že narazil na strop,“ vysvětluje a na závěr dodává, že šance je v tom, že se údajně nynější vláda málo stará o budoucnost a hodně rozdává. „Lidé si třeba té vládní bezcílnosti začnou víc všímat a, jak je v kraji zvykem, své nadávání obrátí zase proti lidem u moci. A zase se začnou poohlížet po politicích,“ zakončuje Weiss.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…