ODS chce exekuovat životní minimum. Zbytku vlády už to přijde moc

07.04.2013 21:32

Vládní strany pracují na přípravě nové koaliční smlouvy. Její nástin je hotový, ale je v něm 22 bodů, na kterých se strany nedohodly. On-line deníku Týden.cz to prozradil předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Spory se vedou nejen ohledně fiskálního paktu, jehož podpis TOP 09 vyžaduje, ale také i kolem návrhu občanských demokratů, aby dávky životního minima podléhaly exekuci.

ODS chce exekuovat životní minimum. Zbytku vlády už to přijde moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

"Návrh koaliční smlouvy už je hotov, ale nikdo nám ho ještě neposlal. Já jsem jen slyšel, že je tam asi dvaadvacet sporných bodů, které má vyřešit K9. Ale neznám je," řekl Gazdík.

Diskusi rozproudil návrh ODS, aby dávky životního minima podléhaly exekuci, dosud jsou nedotknutelné. "Upřímně řečeno, to si nedovedu představit. Filozoficky mi to připadá nesmyslné. Pokud je něco životní minimum, tak to je něco, z čeho má člověk minimálně přežít. Pokud mu seberu životní minimum, tak ho nechám umřít na chodníku. Sice jsem pravicově smýšlející člověk, ale elementární sociální cítění mám," řekl on-line deníku Týden.cz Gazdík.

Stejný názor zastává také poslanec LIDEM Viktor Paggio. "Jsem ostře proti tomu. Extrémně se mi to nelíbí," řekl k návrhu ODS. "V přehledu rozporů ke koaliční smlouvě exekuci dávek životního minima skutečně uvedenou mám. My a "topka" jsme proti," dodala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Zodpovědnější nakládání s penězi

"Já si osobně myslím, že návrh je dobrý, že by měl být schválený, ale že bychom do toho neměli zatáhnout celou koalici," hodnotí místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš. Nedotknutelné by bylo pouze existenční minimum ve výši dvou tisíc korun. Dlužníci by se podle Bureše chovali zodpovědněji.

Spory se vedou i kolem přímé volby starostů. ODS se domnívá, že je to nerealizovatelné. TOP 09 zase nehodlá ustoupit od podepsání fiskálního paktu. "Byli bychom jediná země, která ten fiskální pakt nepodepíše. Pokud bude ODS trvat na tom, že se nechce podílet na uklidnění situace v evropském prostoru, tak tu koaliční smlouvu podepisovat nebudeme," řekl Týdnu.cz poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…