ODS chce řešit veřejné zakázky pro firmy vlastněné členy ČSSD

10.08.2017 22:00

Pražská ODS chce v září na jednání zastupitelů řešit kauzu získávání veřejných zakázek firmami, které vlastní členové ČSSD. ODS to dnes sdělila v tiskové zprávě. Podle Hospodářských novin (HN) firmy získaly na zakázkách až 1,5 miliardy korun, a to například od dopravního podniku (DPP) nebo Technické správy komunikací (TSK). Zprávu převzala ČTK.

ODS chce řešit veřejné zakázky pro firmy vlastněné členy ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stín ODS

Jednu z firem navíc podle deníku donedávna spoluvlastnil bratr primátorčina náměstka Petra Dolínka Ondřej. Po primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) budou požadovat vyvození důsledků. Krnáčová bude chtít věc řešit. Dolínek uvedl, že spojování kauzy s jeho osobou je ryze účelové.

„Jistě není náhoda, že dotčené firmy nejvíce profitovaly na městských částech a organizacích, kde má ČSSD hlavní slovo. Navíc jistě není náhoda, že všechny tři dotčené firmy sídlí na stejné adrese. Téma jistě otevřeme na zářijovém zastupitelstvu a budeme po náměstku Dolínkovi a primátorce Krnáčové žádat vysvětlení, pokud tedy do té doby do kauzy nevstoupí policie,“ uvedl předseda pražské ODS Filip Humplík.

Zakázky v řádu stovek milionů korun podle HN získávaly firmy Premio Invest, Lasesmed a Ecomyčka. V nich figurují členové ČSSD z Prahy 14. Firma Premio Invest údajně od DPP vyinkasovala za úklid téměř jednu miliardu a TSK vyplatila Lasesmedu 111 milionů korun. Oslovení členové ČSSD pro HN uvedli, že zakázky firmy získaly v řádném výběrovém řízení.

Třetinovým vlastníkem Ecomyčky pak byl podle listu do roku 2013 Ondřej Dolínek. „Petr Dolínek je místopředsedou ČSSD a jedničkou do voleb do sněmovny, měl by tedy jasně vystoupit před voliče a vyvrátit veškeré pochybnosti,“ uvedla starostka Prahy 2 a pražská volební jednička ODS Jana Černochová.

Na jednání zastupitelů bude chtít ODS po Krnáčové i Dolínkovi vysvětlení situace. Pokud tak neučiní, měla by z toho podle bývalého primátora a zastupitele Bohuslava Svobody (ODS) vyvodit důsledky.

Krnáčová ČTK napsala, že bude chtít o záležitosti mluvit a řešit ji. „Klientelistické vazby tu možná byly v minulosti, ale já to tolerovat nehodlám. Chci vědět všechny zakázky, kterých se to týká, a ty budu chtít řádně přesoutěžit. Také chci mluvit o obsazení orgánů společností, protože není možné, aby tam byli lidé s vazbami na staré pražské struktury. Tato rada se dokázala vypořádat s řadou nevýhodných smluv z minulosti jako Opencard, pronájem Škodova paláce a další, a proto nebudu přivírat oči ani nad tímto,“ uvedla.

Její náměstek pro dopravu Dolínek ČTK sdělil, že se ho celá záležitost netýká a její spojování s ním je ryze účelové. „Všechny jmenované firmy získaly zakázky v době, kdy v čele radnice i resortu dopravy byly jiné strany. K dalšímu účelovému spojení skrze mého bratra mohu říct jediné: Můj bratr firmu Ecomyčka zakládal a z třetiny vlastnil. Ještě před mým příchodem do funkce radního pro dopravu však svůj podíl prodal a od té doby s ní nemá nic společného. V době jeho působení v Ecomyčce firma žádné veřejné peníze nezískávala. Jakékoliv propojování této záležitosti s mojí osobou, nebo dokonce rodinou považuji za nekorektní pokus očernit mě,“ napsal.

V Praze vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), která má v 65členném zastupitelstvu většinu 33 hlasů. Po volbách se k ní přidala ještě zastupitelka Monika Krobová Hášová, která kandidovala za TOP 09 a nyní je členkou zastupitelského klubu ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…