ODS se druží s Moravany. Společně vysílají do Senátu historika Pernese

10.06.2016 14:08

Strana Moravané chce uspět ve třech senátních obvodech a vedle regionálních témat je jejím hlavním motivem obnova zemského zřízení. V Brně kandiduje historik Jiří Pernes proti lidoveckému exhejtmanovi Stanislavu Juránkovi, další akademik Bohuslav Klíma proti senátorovi za ČSSD Janu Žaloudíkovi a v Hodoníně advokát Vítězslav Krabička proti Zdeňku Škromachovi. Pernes je přitom současně kandidátem ODS.

ODS se druží s Moravany. Společně vysílají do Senátu historika Pernese
Foto: David Daniel
Popisek: Brněnský historik Jiří Pernes

Na podpoře Jiřího Pernese se Moravané dohodli s ODS; podle brněnského historika některé konzervativní hodnoty obě strany spojují a senátní volby umožňují kandidaturu společného kandidáta. „Uvítal jsem konec totality, ale dnes mám pocit, že je ze strany vládní koalice činěn soustředěný útok na omezení práv občanů. Jsme svědky toho, jak nám stále více přikazují a zakazují – ať už je to elektronická evidence tržeb, povinné mateřské školy nebo zákaz kritizovat určité skupiny občanů. Nesmíme ani vyslovovat názor, jestli tady chceme migranty, nebo ne, protože se tím dopouštíme ,hanobení cizího náboženství‘ a podobně. To mi vadí, a když mi Občanská demokratická strana nabídla kandidaturu do Senátu, uvítal jsem to, protože se v tomto ohledu shoduji s jejich hodnotami i programem. V čem se neshoduji, je moje moravanství, a kdybych byl zvolen, hájil bych samozřejmě i zájmy Moravy,“ uvedl Jiří Pernes.
Ke svému spojení s občanskými demokraty Jiří Pernes uvedl, že za dřívějších reprezentací ODS by s touto stranou nemohl spolupracovat, ale slova předsedy Petra Fialy, že jde o novou ODS, nejsou podle něj planá. „Petr Fiala to myslí vážně a jeho program mi vyhovuje. Došlo i k významným změnám v polické praxi této strany. A navíc – zemské zřízení je konzervativní hodnota a není vyloučeno, že i v tom ze strany ODS dojde časem k přehodnocení stanoviska,“ vysvětlil Jiří Pernes.

Kraje jako průtokový ohřívač peněz

Předseda Moravanů Ondřej Hýsek připomněl téma odporu k názvu Czechie, které ale není tím stěžejním, jež Moravané hodlají v kampani akcentovat. Tím by měly být regionální problémy a hlavně obnova zemského zřízení a zrušení krajů. V debatě Hýsek upozornil, že správní mezičlánek mezi obcí a státem sice zajišťují současné kraje, ty ale byly obnoveny v podstatě v podobě dřívějších komunistických celků a na samosprávu si jen hrají. „To je deficit demokracie a odcizenost občanů od institucí. Chceme ten deficit odstranit a to není jen otázka moravské identity, ale i ekonomická záležitost. Rozbití malého státu, jako je Česká republika, do čtrnácti krajů se čtrnácti kvaziparlamenty je neefektivní. Sloučení krajů do původních historických zemí je logické. Už komunisté jako Slánský říkali, že je potřeba rozbít zemi, aby Praha neměla žádné konkurenční centrum, u nás zatím probíhá jen hra na samosprávu,“ vysvětlil postoj Moravanů předseda Hýsek, podle nějž téma zemského zřízení není ani pravicové ani levicové a Moravané jsou o něm ochotni jednat s různými politickými subjekty. „Nevzpomínám si, že by mi politik z kterékoli strany, s nímž jsem se setkal, v posledních letech řekl, že návrat k zemskému uspořádání je špatný. A v podstatě všichni se shodnou na tom, že kraje jsou udělány zle a že to škodí nejen Moravě, ale i celé České republice. I Petr Pithart v tisku řekl, že největší chyba byla, když se neobnovilo zemské zřízení a místo toho vznikly kraje. Ty jsou dnes jen průtokovým ohřívačem na přerozdělování peněz,“ kritizoval současnou podobu samosprávy Ondřej Hýsek. I pro Jiřího Pernese je základním kamenem politické práce obhajoba moravské identity. „Svou osobní účastí chci připomenout, že zde existuje Morava jako historický celek a základním cílem je obnova zemského zřízení. Stávající politický establishment současné kraje nebude chtít zrušit, kapři si rybník nevypustí, ať už jde o sociální demokracii, nebo pravicové strany.
Okamžitě po krajských volbách je podle Ondřeje Hýska nutné zahájit jednání se zástupci sedmi moravských krajů, protože i kraje Pardubický a Jihočeský leží na historickém území Moravy. „Kraje mají totiž zákonodárnou iniciativu, z té by mohl vzejít návrh, který by vedl k postupné obnově zemského zřízení,“ uvedl Ondřej Hýsek.

Je potřeba probudit moravanství

Kandidáti Moravanů také představili své pojetí nastávající kampaně. Kandidát v brněnském obvodě 55 Bohuslav Klíma má zázemí v Brně jako vysokoškolský pedagog, ale provádí i archeologický výzkum v terénu a zná i problémy venkova. Po roce 1989 byly Moravanů desetitisíce na náměstích, ale dnes je není vidět. Poukázal na velikost a historický přínos Moravy. „Vždy byla samosprávná a vždy si dokázala svá práva prosadit. Musíme udělat něco pro Moravu, která zde byla do roku 1949 a kterou je vhodné obnovit. Zemské zřízení má proti krajům mnohé výhody,“ řekl Klíma s tím, že právě toto je nutné vysvětlit lidem s tím, že rozhodně nejde o žádné rozbíjení státu. 
Hodonínský advokát Vítězslav Krabička vidí ve svém obvodě na Hodonínsku náročné hlavně to, že je v něm 65 obcí, tématem bude hlavně zemědělství a problémy malých podnikatelů. Kampaň chce pojmout kontaktně a odmítl billboardy, byť jeho konkurent Škromach na to sází. Vítězslav Krabička také řekl, že i když není v této politické straně, Moravanem se národností cítí být a uvedl ji i ve sčítání lidu v roce 2011. „Jako komunální politik jsem zjišťoval, že mnohé věci, které Parlament schválil, jdou proti lidem, proto jsem se rozhodl kandidovat, abych to pomohl změnit a aby zákony sloužily občanům. Na Moravu se zapomnělo, je potřeba abychom probudili moravanství v sobě. Měli bychom vysvětlit lidem, proč mají volit právě Moravany, a budeme muset začít křičet a říkat, že je třeba, aby se vrátilo zemské uspořádání, které zde bylo dříve. Podmínkou bude zrušit kraje, kraje nám svazují ruce,“ uvedl advokát Krabička, podle nějž Moravané budou jedinou ze stran, která s tímto návrhem přichází.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…