ODS v Praze: Masivní ztráta, přesto vede před TOP 09

05.10.2010 12:47

AKTUALIZOVÁNO Téměř o polovinu prefencí přišla ODS v Praze ve srovnání s komunálními volbami před čtyřmi lety. V těch letošních jí dá svůj hlas podle průzkumu agentury SC&C 28 procent voličů, uvedla ČT24.

ODS v Praze: Masivní ztráta, přesto vede před TOP 09

Obrovský odliv voličů zaznamenala ODS, která získala v roce 2006 v komunálních volbách v Praze 54,4 procenta hlasů. Podle průzkumu agentury SC&C pro předvolební Speciál Otázek Václava Moravce (OVM) by pro ni hlasovalo v blížících se komunálních volbách v metropoli 28 procent respondentů, což by jí pořád ještě stačilo na vítězství.

V závěsu je se ztrátou pouhých tří procent TOP 09. Zisk této strany je téměř totožný s množstvím voličů, které v Praze ztratili občanští demokraté, takže se dá předpokládat, že nynější podporovatelé TOP 09 jsou ti, kteří před čtyřmi roky vhodili lístek ODS. S výraznějším odstupem skončila třetí ČSSD, pro kterou se v průzkumu SC&C vyslovilo 15 procent dotázaných.

Ke komunálním volbám se chystá více než sedmdesát procent Pražanů

Následuje KSČM s podporou 9 procent voličů a Věci veřejné, které disponují podporou 8 procent respondentů. Koalice Strany zelených (SZ) a SNK ED by podle volebního modelu získaly 4 procenta, což jim v rámci dvouprocentní statistické odchylky ještě jistou šanci na úspěch v komunálních volbách dává. Podle průzkumu se k volbám chystá 71 procent dotázaných.

„Průzkum volebních preferencí pro komunální volby se liší oproti průzkumu před parlamentními volbami už jen tím, že samotný systém je jiný. To znamená, že se pro komunální volby ptáme respondentů nejen, podle čeho se rozhodují, ale i zda budou vybírat spíše strany než kandidáty," říká pro ParlamentníListy.cz Jana Hamanová z agentury SC&C.

Jiný průzkum, jiný vítěz. U Global PR by vyhrála TOP 09

Výsledky tohoto průzkumu tedy určily, že se v předvolebním Speciálu OVM objeví straničtí kandidáti na pražského primátora, za ODS Bohuslav Svoboda, Zdeněk Tůma (TOP 09), za sociální demokraty Jiří Dienstbier ml., Marta Semelová z KSČM, Markéta Reedová (VV) a za koalici SZ+ SNK ED Petra Kolínská. Mezi hlavní témata budou patřit rozpočtové určení daní, perspektiva hlavního města Prahy a stěžejní praktické problémy a jejich řešení.

Ve srovnání s průzkumem SC&C hlásí jiného favorita agentura Global PR. Její průzkum na více než tisících respondentech by první místo přiřknul TOP 09 s 25 procenty, zatímco pro ODS se vyslovilo jen 18 procent dotázaných. Na svých 15 procentech zůstala ČSSD, Věcem veřejným by dalo hlas 12 procent a KSČM šest procent dotázaných.

K věci:

Průzkum: Nerozhodnutí a nevoliči v Praze nedůvěřují politikům 

Průzkum: Komunální volby okopírují sněmovní. Odborník pochybuje 

V Praze by těsně vyhrála TOP 09 před ODS, tvrdí SANEP 

Archiv: SANEPSTEMCVVMSC&C

Foto: screenCT

reklama

autor: jih

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…