OKD dá horníkům až 12 platů odstupného. Jenže...

19.09.2013 8:34

Ostravsko se chystá na nápor nezaměstnaných. To, že Důl Paskov bude uzavřen, je již jistou věcí. Nyní tam pracuje zhruba dva a půl tisíce zaměstnanců. Co s nimi bude? Hospodářské noviny píší, že s likvidací dolu se začne až v lednu 2015. Horníci budou do té doby převedeni na jiné provozy. Část jich bude pracovat na likvidaci a o práci přijde zhruba 1200 horníků z Paskova. Jak však připomínají média, další tisíce míst jsou na Paskov navázány.

OKD dá horníkům až 12 platů odstupného. Jenže...
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Horníci mají při odchodu dostat odstupné ve výši 12 platů a možnost rekvalifikace. Ale nyní jsou nejasnosti právě okolo sociálního programu, který by měl být v zatím nepodepsané kolektivní smlouvě. Nicméně ředitel OKD Ján Fabián prý odborářům přislíbil, že o vyšší odstupné horníci nepřijdou. Přestože v nové kolektivní smlouvě sociální program zapracován není, Fabián ujišťuje, že program vznikne do několika týdnů.

Všichni horníci z Dolu Paskov také podle informací HN neodejdou najednou a téměř polovina jich prý bude převedena na jiné provozy ve vzdálenějším karvinském revíru. Část zaměstnanců prý půjde do předčasného důchodu. Deník vypočítává, že bez práce bude asi 1200 lidí z Dolu Paskov. Pro ty bude třeba hledat nové možnosti uplatnění.

Pro horníky se těžko hledá uplatnění

Úřad práce se připravuje na příchod dalších uchazečů o práci. Zatím však není přesně známo, kdy k tomu přesně dojde a jaký bude harmonogram. „Horníci bez práce jsou velký problém, lidem z této profese se těžko hledá nové uplatnění,“ uvedl Vladimír Ptáčník, ředitel frýdecko-místeckého úřadu práce.

Deník HN píše, že podle jeho informací podnik hodlá důl zavřít za rok a čtvrt, ale lidé neodejdou najednou. Konzervace dolu a zajištění jeho technické likvidace není prý otázkou měsíců. Jde tedy o dlouhodobý proces. Na uzavření dolu bude prý pracovat ještě několik stovek zaměstnanců určitě více než jeden rok.

Nejsme záchranná stanice

Podle ministra Jiřího Cieńciały jsou stanoviska vlády k podpoře udržení těžby v Dole Paskov jasná. „Nejsme záchranná stanice, abychom pomáhali soukromým firmám, které se dostaly do problémů vlastní nezodpovědností.“ Ministr však hned dodal, že vláda se tím problémem zabývat bude, protože tam jsou lidé a v neposlední řadě uhlí, které patří státu. „Budeme se tomu muset věnovat, ale čekáme na to, jak se k tomu postaví vlastníci,“ řekl ministr.

V rozhovoru pro HN ministr Jiří Cieńciała výslovně řekl, že vytvořit pracovní místo je skoro zázrak. „Vytvořit pracovní místo je strašně drahá záležitost. Ve stovkách tisíc korun. Potom je tu ale ještě větší problém. Co ti lidé mají dělat? Jsou schopni se havíři transformovat na administrativní pracovníky? Vybudovat nové pracovní místo, to je skoro zázrak, a proto je strašně špatně ta místa rušit. Vezměte si například nošovickou továrnu automobilky Hyundai. To byla obrovská investice a kolik tam dělá lidí? Asi tři tisíce... Tedy méně než je navázáno na Paskov,“ říká Jiří Cieńciała k možnosti najít uplatnění pro propuštěné horníky a další nezaměstnané na Ostravsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…