Obama chce další peníze do rozpočtu ministerstva obrany

28.01.2015 8:05 | Zprávy

Americký prezident Barack Obama chce o osm procent oproti nynějšímu stavu navýšit rozpočet ministerstva obrany. Vyplývá to z dokumentů Pentagonu, které získala agentura AP. V současné době hospodaří Pentagon se základním rozpočtem 496 miliard dolarů (12,2 bilionu korun), dalších 64 miliard dolarů (1,6 bilionu korun) je pak určeno na zámořské mise.

Obama chce další peníze do rozpočtu ministerstva obrany
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Obama chce požádat Kongres o to, aby uvolnil pro základní rozpočet ministerstva obrany 534 miliard dolarů (13,1 bilionu korun), což je o 38 miliard dolarů více než nyní. Většina peněz navíc by měla putovat na nákup bojového vybavení a na provozní a údržbové účty.

Dalších 51 miliard dolarů (1,2 bilionu korun), které prezident žádá vedle základního rozpočtu, je určena na vojenské mise v zahraničí. Ze zmíněné sumy je například 5,3 miliardy dolarů vyčleněno na výcvik a vybavení irácké armády a umírněné syrské opozici bojující s radikály z hnutí Islámský stát.

AP nicméně připomíná, že dokumenty získané z Pentagonu jsou považovány za předběžné, proto mohou ještě před oficiálním předložením doznat menších změn.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…