Obama dostal důrazný dopis týkající se sankcí proti Rusku. Přečtěte si ho celý

23.07.2014 10:12

Několik amerických senátorů vyzvalo v otevřeném dopise prezidenta Spojených států Baracka Obamu, aby zpřísnil sankce vůči ruským rezortům obrany, energetiky a finančního odvětví. Rovněž požádali, aby Obama zvážil možnost vyhlásit Doněckou lidovou republiku za „zahraniční teroristickou organizaci".

Obama dostal důrazný dopis týkající se sankcí proti Rusku. Přečtěte si ho celý
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Předseda senátního výboru pro mezinárodní záležitosti Robert Menendez, předsedkyně výboru pro rozvědku Dianne Feinstein a předseda výboru pro vojenskou službu Carl Levin sepsali dopis určený prezidentu Baracku Obamovi, ve kterém žádají rozšíření sankcí vůči Rusku.

V dopise předsedové tří senátních komisí napsali: „Důrazně žádáme, abyste uplatnil svou autoritu vyplývající ze zákona a okamžitě uvalil rozsáhlé sankce vůči Rusku v oblastech obrany, aby se zabránilo možnosti, že Rusko bude poskytovat zbraně, vybavení a pomoc nebo školení separatistům na Ukrajině. Zároveň žádáme, abyste zvážil zavedení dalších sankcí na rezorty energetiky a financí, stejně jako i na další sektory ruské ekonomiky."

Je zapotřebí zamezit dalším ztrátám na životech nevinných lidí

Motivem pro sepsání této žádosti bylo, jak sami autoři uvádějí, jejich rozhořčení nad pádem malajsijského letadla nad územím východní Ukrajiny. Senátoři jsou přesvědčení, že za leteckou katastrofou, při níž zemřelo téměř tři sta civilistů, stojí sestřelení raketou.

„Důkazy shromážděné od havárie spolu se snahou skrývat další důležité důkazy a blokovat mezinárodní vyšetřování naznačuje provinění Ruska a separatistických bojovníků, které na Ukrajině ruská strana podporuje," napsali senátoři.

Jak doufají, další sankce povedou postupně k umírnění a deeskalaci konfliktu bez dalších zbytečných ztrát na životech.

ParlamentníListy.cz přinášejí v plném znění dopis demokatických senátorů Menendeze, Feinstein a Levina, kteří v něm vyjadřují prezidentu Obamovi plnou podporu a žádají jej, aby proti Rusku postupoval ještě razantněji:

Pane prezidente,

chtěli bychom vyjádřit naše rozhořčení nad sestřelením malajsijského letadla MH17 a zeptat se vás, jestli považujete následné uvalení sankcí na Rusko za jeho podporu separatistům Doněcké lidové republiky, kteří svými bojovými akcemi destabilizují situaci na Ukrajině, za opravdu dostatečné.

Jak zveřejnila vaše administrativa, tak malajsijské letadlo MH17 bylo sestřeleno raketou země-vzduch a následkem toho zemřelo 298 nevinných lidí, kteří se v tu chvíli nacházeli na palubě. Důkazy shromážděné na místě neštěstí nasvědčují tomu, že viníkem této tragédie je Rusko - proruští separatisté. Bezprecedentnímu útoku na civilní letadlo předcházelo sestřelení dvou ukrajinských letadel a několika vládních helikoptér. Při všech těchto událostech se doněčtí separatisté přihlásili ke zodpovědnosti.

Rusko organizuje a podporuje skupiny žoldáků operující na území cizího státu, které na Ukrajině útočí na armádu země. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE) protestovala proti skutečnosti, že mají separatisté neomezený a nekontrolovaný přístup na místo leteckého neštěstí. Vše nasvědčuje tomu, že se na objednávku ruské vlády zmocnili klíčových důkazů, aby je nemohli využít pozorovatelé OSCE. Separatisté dokonce došli tak daleko, že slíbili zaručit bezpečnost mezinárodním pozorvatelům pouze v případě, že ukrajinská vláda nastolí okamžité příměří. Ruský prezident Putin sice vyhlásil, že by k vyšetřování pádu letadla MH17 měly být připuštěny všechny strany, ale činy Ruska jeho slovům odporují.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Tyto opovrženíhodné akce nemohou zůstat bez odpovědi. Důrazně žádáme, abyste s plnou rozhodností a na základě zákona o mezinárodních pohotovostních opatřeních uplatnil své právo uvalit okamžité a rozsáhlé sankce proti Rusku v oblasti obrany, A to tak, aby se zabránilo Rusku v dodávání dalších zbraní, vybavení a vůbec další pomoci doněckým separatistům.

Rovněž vás žádáme, abyste uvalil další sankce na ruské společnosti pohybující se v oblastech energetického průmyslu a finančnictví a v dalších sektorech hospodářství, které významně ovlivňují ruskou ekonomiku.

Dále na vás apelujeme, abyste důsledně prozkoumal možnosti vedoucí k zařazení doněckých separatistů na mezinárodní seznam teroristických organizací. V souvislosti s tím, jak přibývají důkazy o porušování lidských práv na východní Ukrajině, dochází zde k únosům, mučení a životy nevinných Ukrajinců jsou denně ohrožovány. Nemluvě o sestřelení civilního letadla MH17 před několika dny.

Chtěli bychom vám vyjádřit plnou podporu ve vaší snaze spolupracovat s našimi evropskými spojenci v otázkách uvalení dalších sankcí na Rusko. Zároveň se však domníváme, že by Spojené státy měly uplatňovat v oblasti národní bezpečnosti i svou vlastní strategii. Měli bychom prostřednictvím bezodkladných kroků podporovat nezávislost Ukrajiny a zvrátit snahu Ruska tuto nezávislost ohrožovat.

Naléhavě vás žádáme, abyste i nadále postupoval razantně a s vědomím, že je nutné potrestat Rusko za jeho nezodpovědné chování. S vidinou stabilizace východní Ukrajiny a toho, že již nebude docházet v tomto konfliktu k dalším ztrátám na životech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…