Obama navštívil Čínu a nešetřil chválou. Je to prý mírumilovná, prosperující a stabilní země

12.11.2014 6:34

Americký prezident Barack Obama dnes v Pekingu při setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem podle agentury Reuters řekl, že vítá Čínu, která je mírumilovná, prosperující a stabilní. Čínský prezident označil rozhovor za konstruktivní a uvedl, že se oba kromě jiného dohodli prohloubit vzájemnou "vojenskou důvěru". Oba nejvyšší představitelé se také zavázali snižovat emise skleníkových plynů.

Obama navštívil Čínu a nešetřil chválou. Je to prý mírumilovná, prosperující a stabilní země
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

"Jsou mezi námi důležité rozdíly, ale velmi mě povzbudila vaše ochota se angažovat v konstruktivním dialogu," řekl čínskému prezidentovi Obama. Zdůraznil neshody ohledně počítačové bezpečnosti a lidských práv. Spojené státy a Čína ale mají podle nejvyššího amerického představitele přesto "ohromný zájem o úspěch obou zemí".

Si Ťin-pching řekl Obamovi, že obě země by měly rozšířit oblasti své spolupráce a zesílit spolupráci v mezinárodních otázkách. "Čína si přeje spolupracovat se Spojenými státy," zdůraznil čínský prezident.

USA se podle Obamy nově zavazují, že do roku 2025 sníží emise skleníkových plynů o 26 až 28 procent oproti roku 2005. Čína, která je největším znečišťovatelem ovzduší na světě, slíbila dosáhnout nejvyššího stupně svých emisí nejpozději kolem roku 2030.

Spojené státy a Čína mají společně na svědomí 45 procent celkových emisí oxidu uhličitého ve světě, který způsobuje na planetě dramatické klimatické změny. Pokrok v postupném snižování emisí plynů se skleníkovým efektem se očekává od mezinárodní konference ke klimatu, která se plánuje na konec roku 2015 v Paříži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…