Obama obvinil Moskvu z nečinnosti a zdůvodnil sankce

17.07.2014 6:55

Rusko nepřijalo žádné kroky ke zmírnění napětí na Ukrajině a musí pochopit, že jeho jednání nezůstane bez následků. V komentáři k rozšíření protiruských sankcí to ve středu v Bílém domě prohlásil prezident USA Barack Obama. Moskva podle prezidenta nepřijala žádné kroky k uklidnění situace navzdory opakovaným výzvám z Evropy i USA.

Obama obvinil Moskvu z nečinnosti a zdůvodnil sankce
Foto: KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman s americkým prezidentem Barackem Obamou ve Varšavě

Sankce proti Rusku jsou podle Obamy "významné a cílené". Podle sdělení amerického ministerstva financí zasahují klíčové ruské podniky, banky a zbrojovky a rovněž několik činitelů Kremlu, tajné služby a ruského parlamentu. Mezi postiženými osobami jsou i předáci samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny.

Prezident Obama se rovněž vyslovil ke komplikovanému jednání s Íránem, které podle něj potrvá i po 20. červenci, kdy mělo původně skončit. Rozpory v názorech jsou značné a "mnoho práce je ještě třeba udělat," řekl Obama.

Obama je pro příměří mezi Izraelci a Palestinci

Podle původních plánů měla být do neděle uzavřena konečná dohoda s Íránem o jeho jaderném programu. Loni na podzim se podařilo přimět Teherán k částečným ústupkům, což umožnilo na šest měsíců zmírnit protiíránské sankce. K jejich úplnému zrušení je však potřeba trvalá dohoda o omezení sporného íránského programu.

Americký prezident v projevu podpořil egyptské snahy o dojednání příměří mezi Izraelci a Palestinci. Podpořil právo židovského státu na obranu před raketovými útoky Hamasu a prohlásil, že "žádný stát na světě nemůže žít v podmínkách každodenního bombardování".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…