Obama přiletěl za spojencem do Saúdské Arábie. A čekal na něho jen guvernér, král nepřišel

21.04.2016 17:55

Americký prezident Barack Obama odletěl do Saúdské Arábie s cílem uklidnit napjaté vztahy se svými spojenci, dostalo se mu však přivítání, které jasně ukázalo názor Saúdů na prezidentovu přítomnost. Místo toho, aby jej přivítal sám král Salman, přišel k prezidentskému speciálu na letiště jen starosta Rijádu. A král mezitím vítal spojence z Perského zálivu. Informuje agentura Reuters.

Obama přiletěl za spojencem do Saúdské Arábie. A čekal na něho jen guvernér, král nepřišel
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Prezident Obama se vydal na svoji čtvrtou a zřejmě poslední oficiální návštěvu Saúdské Arábie s cílem projednat s tamním králem Salmanem hrozby, které představují nejen Islámský stát nebo Írán.

Na letišti jej však nepřivítal sám král, který se věnoval delegaci monarchů z Perského zálivu, nýbrž jen guvernér Rijádu, což byl jakýsi náznak toho, jak Saúdové vnímají návštěvu amerického prezidenta.

Většina monarchií zálivu je totiž zklamaná počínáním USA, které už jejich zájmy nehájí zdaleka tak silně jako dříve, což vedlo ke vzestupu jejich úhlavního nepřítele, šíitského Íránu.

Obama přitom sám nedávno popsal některé státy Perského zálivu a dokonce i Evropy jako „vyžírky“, kteří jen volají po pomoci z USA a nic ale za ni nenabídnou. Podle Bílého domu však vůdci obou zemí stvrdili své dlouhotrvající spojenectví, i přestože Obama naléhal na to, aby země Perského zálivu uklidnily sektářské tendence a přestaly brojit proti Íránu, což by umožnilo soustředit se na boj s ISIS.

Není však známo, jestli spolu jednali o novém americkém zákonu, podle kterého je za útoky na obchodní centrum, ke kterým došlo 11. září 2001, spoluzodpovědná právě Saúdská Arábie.

Obama se v Saúdské Arábii účastní i summitu GCC, společenství sunnitských monarchií Perského zálivu, které vnímají Írán jako nepřítele. Ten podle nich destabilizuje region svými mocenskými tendencemi, což je pohled, který sdílejí i USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…