Obama věří v dohodu s Íránem navzdory Chameneího slovům

12.04.2015 9:05

Konečná dohoda o omezení íránského jaderného programu je na dobré cestě bez ohledu na kritická slova nejvyššího duchovního vůdce Alího Chameneího. Prohlásil to v sobotu americký prezdient Barack Obama, podle něhož byla ajatolláhova vyjádření zpochybňující rámcovou dohodu určena domácímu publiku.

Obama věří v dohodu s Íránem navzdory Chameneího slovům
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Šéf Bílého domu však podle agentury Reuters připustil, že dohoda nakonec nemusí být podepsána a kritizoval přístup některých republikánů. "I člověk titulovaný ´nejvyšší vůdce´ musí brát ohled na své stoupence," uvedl Obama během tiskové konference v Panamě na adresu Chameneího čtvrteční prohlášení. Nejvyšší íránská autorita, která má poslední slovo ohledně jaderné dohody, tehdy řekla, že rámcová dohoda je předběžná a není zárukou, že Írán podepíše dohodu definitivní či bude vyjednávat až do konce.

Rámcová dohoda mezi šesti mocnostmi a Íránem byla uzavřena po dlouhém diplomatickém vyjednávání

Podle Obamy měla Chameneího slova vnitropolitickou motivaci a velmoci mohou konečnou dohodu upravit, aby "uspokojila jejich (íránskou) hrdost, jejich pohled, jejich politiku, ale splňovala naše praktické požadavky".

Rámcová dohoda mezi šesti mocnostmi a Íránem byla uzavřena po dlouhém diplomatickém vyjednávání 2. dubna v Lausanne. Zatímco Západ počítá s pozvolným rušením protiíránských sankcí, podle prezidenta Hasana Rúháního je pro Írán dohoda přijatelná jen tehdy, když zaručí okamžité zrušení ekonomických postihů.

Obama v sobotu připustil, že se přes jeho optimismus nemusí podařit dospět k takové konečné dohodě, kterou by byl ochoten podepsat. Zároveň kritizoval postoj některých republikánských senátorů včetně Johna McCaina, který označil Chameneího pohled na rámcovou dohodu reálnější než ministra zahraničí Johna Kerryho. Republikáni, z nichž část jakékoli ústupky vůči Íránu odmítá, chtějí docílit toho, aby musel konečnou dohodu schválit jimi ovládaný Kongres. Obama již prý s kongresmany jednal a o dohodě s nimi má v nejbližších dnech hovořit i Kerry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…